Donald Trump při otevření nové továrny Louis Vuitton v Texasu

Donald Trump při otevření nové továrny Louis Vuitton v Texasu

Prezident Spojených států amerických a král luxusu značky Louis Vuitton se potkali ve čtvrtek při příležitosti otevření nové továrny LVHM, která se zaměří na výrobu kabelek Louis Vuitton.

Obchodní skupina LVHM vlastnící značku Louis Vuitton přináší díky tomuto kroku až tisíc nových pracovních míst do Johnson Country v Texasu. Přestřihnout stuhu v rámci otevření nové továrny přišli Bernard Arnault, zakladatel a předseda LVHM a jeden z nejbohatších lidí Evropy a Donald J. Trump, prezident Spojených států amerických.

Arnault a Trump jsou přátelé již od osmdesátých let. V roce 2017 pozval Donald Trump svého přítele Bernarda do Trump Tower, kde mimo jiné padla myšlenka otevření nové továrny, kde se budou primárně vyrábět kabelky a zavadla Louis Vuitton. Již tehdy Trump přislíbil, že se zúčastní oficiálního otevření provozu.

Prezidenta Trumpa ve čtvrtek doprovázela mimo jiné dcera Ivanka Trump, ministryně obchodu Wilbur L. Ross Jr. a ministryně práce Eugene Scalia. Bernarda Arnaulta doprovázel jeho druhorozený syn Alexandre, generální ředitel společnosti Rimowa (německá značka zavazadel, která je rovněž ve vlastnictví LVHM) a vedoucí pracovníci značky Louis Vuitton, včetně generálního ředitele Michaela Burkeho.

Trump se o Bernardovi Arnaultovi vyjádřil, že je umělec a vizionář, který tímto krokem investoval do Texasu a do amerických pracovních míst. Nezapomněl ani zalaškovat o tom, že ho výdaje za zboží Louis Vuitton stály za poslední léta malé jmění. 

Společnost LVHM vlastní i další významné značky, jako jsou Dior, Givenchy, Marc Jacobs či Sephora. Oficiálním setkáním a přestřižením pásky, která pomyslně otevírá novou továrnu, nový ekonomický proud stejně jako nová pracovní místa, je LVHM první významnou módní skupinou, která se veřejně spojila s prezidentem.

„Jsme velmi poctěni, že se prezident USA chystá na zahájení továrny,“ poznamenal před samotnou akcí Arnault. „Nejsem tu od toho, abych soudil jeho způsob politiky. Nemám žádnou politickou funkci. Jsem podnikatel,“ dodal ve svém vyjádření.

Ať už kabelky Louis Vuitton miluje zejména dcera Ivanka Trump, nebo má na tomto projektu sám prezident Donald Trump větší zálusk, to se nejspíš nedozvíme. Zda je to vhodný politický či ekonomický tah pro jméno Louis Vuitton, to ukáže čas…

nytimes.com
 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram