Focení kalendáře a rozhovor s Janem Svobodou

Focení kalendáře a rozhovor s Janem Svobodou

Mladý a talentovaný fotograf Jan Svoboda stále překvapuje svým talentem pro zachycení reality, který se ostatně projevuje i v jeho nejnovějším počinu.

Mladý talentovaný umělec a specialista na glamour fotografie. Přesně tak lze popsat nadaného fotografa Jana Svobodu, který se svému oboru intenzivně věnuje bezmála celou dekádu a za tu dobu nasbíral dostatek cenných zkušeností, které stojí za rozvojem jeho vrozeného talentu a vytříbeného vjemu reality.

Jan Svoboda je svým způsobem ale také požitkář, který se velmi často obklopuje ženami. Profesionální modelky, ale i dívky světem modelingu dosud netknuté, jsou totiž jeho téměř každodenní inspirací a objektem pohledu na realitu, jež zachycuje s tak přirozenou přesností, jakou ji nedokáže vykreslit ani skutečnost sama.

A přesně tyto kvality se objevují i v Janově poslední práci, kterou je kalendář pro tradiční pivovar Ferdinand, jehož prostory si mladý umělec vybral pro jeden ze svých workshopů, na nichž své zkušenosti, nápady a postřehy předává dalším rozvíjejícím se fotografům, které tak s ochotou obohacuje.

Jak mu pivovarnické kulisy sedly, zjistíte v rozhovoru, ale i na fotografiích z kalendáře na rok 2015, vytvořeným právě pro tradiční pivovar Ferdinand.

 

Rozhovor s fotografem Janem Svobodou

Při realizaci Vaší poslední práce, kterou bylo fotografování kalendáře pro tradiční pivovar Ferdinand, jste spojil příjemné s užitečným a doslova si tak prožil sen každého muže, tedy orosený půllitr zlatavého moku v kombinaci s krásou přitažlivých žen. Jak jste tuto snovou kombinaci vnímal Vy?

Práci s ženskou krásou beru jako svoje poslání. Chápu, že hodně mužů mi závidí, ale já se snažím brát tuto práci profesionálně. V čase stráveném při focení svůj mozek orientuji hlavně na výsledek, takže pivo a krásné ženy nevnímám asi tak, jak by je vnímali ostatní muži.

Je víc než jasné, že lokace, tedy prostory určené k fotografování kalendáře pro tradiční pivovar Ferdinand, byly přímo určené zadavatelem, ale nemůžeme se nezeptat, zdali jste se pustil do práce prakticky okamžitě, nebo jste se na den focení připravoval déle? Případně jak dlouho?

Já osobně se moc na focení nepřipravuji, snažím se nechat strhnout atmosférou a prvním impulzem. Jak se fotka moc připravuje, tak nepůsobí přirozeně. A přirozenost je pro mne velmi důležitá.

Prostory pivovaru jsou svým způsobem velmi specifické. Vsadil jste při hře barev a stínů na přirozený svit, či jste musel sáhnout i po umělém osvětlení a jak dlouho jste uvažoval nad jednotlivými záběry, které působí velmi přirozeně a to i díky modelkám.

Vždy se snažím využívat přirozeného světla, občas je ale v pivovaru potřeba něco málo dosvítit, ale i přesto se snažím vždy docílit přirozenosti, na což mám takový malý trik, který prozrazuji na mých workshopech. Nad záběry moc dlouho nepřemýšlím, snažím se vybírat si zkušené modelky, tak aby daly do fotografií pro pivovar i něco ze sebe. Je to teamová práce.

Když přišla řeč na modelky, musela děvčata projít sítem vašeho odborného oka, nebo Vám byla vybrána? Jak se Vám s nimi pracovalo?

S pivovarem jsme se domluvili, že dívky budu vybírat hlavně já. S dívkami se mi pracuje velmi dobře, snažím se hledat ty, se kterými jsem již spolupracoval. Pak to jde vše jako po másle (úsměv).

V dnešní zrychlené a moderní době se až na některé výjimky fotografové spoléhají spíše na digitální fotografii. Je to i Váš případ, nebo se čas od času ubíráte i klasickou cestou velkoformátu a uvažoval jste nad ním třeba i v tomto případě?

Já jsem vyrostl čistě na digitální fotografii, takže se analogu vlastně bojím, nedokážu si představit, že bych fotku hned neviděl (úsměv). Každopádně občas si pohrávám s myšlenkou, že bych analog rád zkusil. Vím, že to dodá fotkám úplně nový rozměr.

Vaše práce začíná přípravou, stiskem spouště a po většinu případů končí tím dle našeho názoru nejdůležitějším, a sice retuší. Kolik času Vám zabrala?

V případě fotek pro pivovar jsem moc neretušoval. Jen se upravily barvy a tonalita, aby fotky vypadaly lépe. Takže každá fotka zabrala asi 30 minut. 

Děkujeme za rozhovor.

 

 https://www.facebook.com/JanSvoboda.fotograf

 

Zdroj: móda.cz Pivovar Ferdinand, Jan Svoboda

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram