To pravé zimní oblečení na lyže i sáňkování

To pravé zimní oblečení na lyže i sáňkování

Plánujete zimní dovolenou a přemýšlíte, jaké zvolit zimní oblečení pro svou ratolest? Jedna kombinéza přeci nestačí, a i kdyby, nemusí být ideálním oblečením pro veškeré zimní radovánky.

Objemné oteplovačky a tlusté kousavé svetry letos nechte doma! Sáhněte raději po takovém oblečení, v kterém si vaše dítko zimní radovánky náležitě užije.

Sjíždění dlouhých zasněžených kopců, ať už na sáňkách, lyžích nebo snowboardu provází otázka: co na sebe? Do čeho obléknout děti, aby se nenachladily? Vzpomeňme si na své dětství… rolák, punčocháče, oteplovačky, svetr, bunda a jde se sáňkovat. Při stoupání do kopce jsme se pěkně zpotili a pod kopcem jsme již byli durch. Dnes si děti mohou zimní radovánky užít v suchu, teple a pohodlí, stačí jen sáhnout po tom správném oblečení.

Spodní vrstva
Základem správného oblečení je spodní vrstva, která by měla odvádět pot. To zajistí funkční oblečení jako je termoprádlo. Funkční prádlo se nosí přímo na tělo. Najdete zde spodky, legíny, trička, či kalhotky, ale také mikiny, roláky, vesty, tepláky, kalhoty, ponožky, rukavice a čepice.

Termoizolační vrstva
Druhá vrstva oblečení udržuje teplo a podílí se na odvádění vlhkosti dále od těla. Jako termoizolační vrstvu můžeme zvolit například fleecové mikiny a tepláky. Mikinu vždy volte se stojáčkem, na snowboard může být i s kapucí.

Svrchní vrstva
Svrchní oblečení má chránit před větrem, deštěm, sněhem i mrazem, proto si dejte pozor na materiál, z kterého je oblečení vyrobeno. I sebedražší oblečení nemusí být vždy nepromokavé. Naprostou voděodolnost zajistí například lepené švy. U malých dětí je dobré oblečení zateplené dutým vláknem, které zvyšuje termoizolaci těla.

Kalhoty
Na procházku bohatě postačí například kalhoty zateplené fleecem. Na sáňkování a lyže jsou však lepší oteplené kalhoty s kšandami. Zvolte takové, které mají dvojitou vrstvu v oblasti kolenou a na zadku, ta zabrání promočení i při častých pádech.

 

Dnes se vyrábí nejrůznější druhy kalhot, vysoké, s odnímatelnými šlemi ale i takové, které pomocí zipu jednoduše připnete k bundě.

Bundy
Zimní bunda by měla být lehká, vysoce hřejivá a praktická. Ideální jsou bundy s odnímatelnou kapucí a sněžným pásem. Ten při pádu zabrání, aby se sníh nedostal, kam nemá. 

Kombinézy
Jsou ideální volbou pro nejmenší. Jednoduše se oblékají a maximálně chrání před sněhem. Skvělou volbou pro děti, co ještě po svých nechodí, jsou kombinézy do kočárku.

A nezapomeňte na lyžařské ruka, nejlépe s pogumovanými prsty a termo čepici pod helmu nebo čepici s fleecovou podšívkou.

Zdroj obrázků: winterkids.com, sportisimo.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram