100 let módy -  výstava v Los Angeles odhaluje nejlepší módní fotografie století

100 let módy - výstava v Los Angeles odhaluje nejlepší módní fotografie století

Muzeum v Los Angeles se rozhodlo vystavit fotografie související s módou z let 1911 - 2011.Jedná se o unikátní ukázku spolupráce módních návrhářů, fotografů a modelů.

Ikonická výstava odhaluje nejlepší a nejkreativnějsí výtvory moderní módní fotografie. Odkrývá divákům i to, jak moc je pro módní průmysl profese fotografa důležitá. Kolekce, kterou americké muzeum vytvořilo, se skládá z více než 160 snímků, které pocházejí jak z veřejných zdrojů státních fondů, tak ze soukromých sbírek. Část fotografií věnovaly do sbírky i galerie v Berlíně či Paříži. Až do 21. října zde můžete zhlédnout fotografie slavných kostýmů, titulních stran módních magazínů nebo ikonických fotografií slavných modelek a modelů.

Gloria  Swanson

Fotografie slavné herečky a producentky 20. let, kterou vytvořil fotograf Edward Steichen v roce 1924 v New Yorku, se stala jednou z nejslavnějších fotografií století. Fotografie byla vytvořena pro titulní stranu magazínu Vogue a jak říká sám autor: "Po dlouhé diskuzi s Glorií nad jejím kostýmem jsem se rozhodl její dynamickou a nekompromisní tvář zakrýt lehkou krajkou, a hle, tvář se změnila v křehký a intuitivní pohled půvabné dámy."

Korzet Mainbocher

Měl tu čest fotit nejslavnější osobnosti své doby, mezi nimi i Marlene Dietrich. Řeč je o americkém fotografovi P. Horstovi, jednom z nejslavnějších fotografů magazínu Vogue a důvěrném příteli Coco Chanel. Tuto fotografii vyfotil pro značku Mainbocher při uvádění nového korzetu na trh. Modeláž je jednou z nejlimitovanějších snímků v historii a kompozice inspirovala i zpěvačku Maddonu pro natočení hudebního klipu.

Fred s pneumatikami

Fotografie pořízena pro potřeby reklamy, která oslavuje mužskou maskulinitu, byla vlastně průkopnickou pro potřeby módního průmyslu, kde středem pozornosti byli modelové. Přesto byla dlouhodobě profese modela jako mužské povolání dlouho stigmatizována. Tato fotografie byla pořízena v roce 1984 v Hollywoodu, v Kalifornii ve Spojených státech amerických.

Uma v šatech od Patou

Černobílá fotografie, která byla později kolorizována, zachycuje hollywoodskou hvězdu Umu Thurman v ikonických šatech od Patou. Fotografii vytvořila v roce 1986 fotografka Sheila Metzner.

Lázně

Unikátní proměnu módy plavek zachytila v roce 1975 Deborah Tuberville. Foceno pro Vogue v New Yorku.

Marketingová kampaň pro Charles Jourdan

Unikátně technicky náročná reklamní fotografie, která byla v roce 1977 vytvořena fotografem Guy Bourdinem pro účely reklamní kampaně této světové obuvnické značky. Neotřelý a provokativní snímek popsal magazín TIMES jako "fotografii, která balancuje na hranici pornografického průmyslu a uměleckým dílem."

Miss M

Na takto ikonickou fotografii zachytil v roce 1989 královnu popu fotograf Jean Baptista Mondino. Právě on se stal asi největším průkopníkem moderní fotografie, a to jak pro 20. tak pro 21. století. Jeho služby využíval například nositel Nobelovy ceny míru a jeden z nejznámějších světových politiků Nelson Mandela. Z hvězdného osazenstva jeho služeb využívali například Björk, Brian Ferry, Sting, David Bowie, Madonna, Jennifer Lopez, Tom Waits a Prince. I nadále se Mondino věnuje fotografování světových hvězd a také přispívá jako odborník na grafiku svými názory do filmových produkcí.

Elegán

Model, který se ale módou nikdy nezabýval a rozhodně se jí neživí. To byl koncept fotografa Jamela Shabazze, který chtěl zachytit módu, která bude o konečných zákaznících - obyčejných lidech, kteří se prostě dobře oblékají. Tento koncept je dnes velmi oblíbený a nejedna internetová televize má na podobné téma - tedy popisování módních stylů lidí "z ulice" - zpracováno jako seriál. Tato fotografie vznikla v roce 1980.

BuzzFeed; M+B Photo; Artsy.com; Fresson Print;
Museum of Fine Arts, Getty Museum

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram