18.století inspirovalo jarní Haute Couture Chanel přehlídku

18.století inspirovalo jarní Haute Couture Chanel přehlídku

Karl Lagerfeld zamířil pro nápady do minulosti. V čele s Madam Popmadour zasazenou ve slunné Itálii vytvořil moderní kolekci v luxusním zpracování s ohledem na časy dávno minulé.

Italské prostředí s francouzskou inspirací

Přehlídka Chanel Haute Couture v Paříži je vždy skvostnou podívanou. Promyšlené prostředí spolu s vybranými modely pokaždé nesou jinou myšlenku. Tentokrát se návrhář soustředil na italské prostředí, co se mola týče. Pro diváky vytvořil okolí italské vily doplněném palmami, keříky a plaveckým bazénem. Modelky pózovaly před bazénem. Prosvětlené prostory evokovaly nádherný letní den kdesi v Itálii. Kolekce však nesla jiné poselství.

Dávní kupci a Madam Pompadour

Samotné materiály v kolekci byly stvořeny a inspirovány pařížskými kupci z 18.století. Lagerfeld našel největší kus inspirace v malém francouzském muzeu v Marais. Muzeum vystavovalo nejkrásnější luxusní materiály, doplňky, galanterii a věci, které kupci prodávali bohatým Pařížanům kolem roku 1720. Patronkou kupců byla tenkrát Madam Popmadour, která zdobila dvůr Ludvíka XV. Návrhář znovuobjevil styl, střihy a kvalitní proces šití tehdejší doby. Zalíbily se mu zejména květinové detaily, vzory a odlitky.

Vyšívané skvosty

Lagerfeld poctil historické umění v nové kolekci prostřednictvím dnešních luxusních materiálů. Celou kolekcí se prolínají květiny z korálků, výšivek, peří, krajky a látek. Použil i kůži, šifon, organzu a pro Chanel typický tvíd. V Haute Couture kolekci se jedná o delikátní zpracování, které je často náročné na čas. Tvíd byl ručně vytvořen a poskládán z mnoha různých látek. Střihy byly zaměřeny hlavně na oblast ramenou. Některé byly poskládány jako Origami, a to u výstřihu nebo sukních. Luxusní byly hlavně výšivky vykukující z pod ohybů látky. Několika šaty by nepohrdla ani tehdejší krasavice Madam Pompadour.

Zdroj; vogue.com

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram