49. ročník MFF v Karlových Varech zahajuje 4. července 2014

49. ročník MFF v Karlových Varech zahajuje 4. července 2014

Česká republika se může pochlubit tím, že se zde odehrává nejvýznamnější filmový festival ve Střední Evropě. 

Česká republika se může pochlubit tím, že se zde odehrává nejvýznamnější filmový festival ve Střední Evropě. Je zařazen do kategorie a stejně jako slavnější festivaly v Cannes či Berlíně, proběhne od pátku 4. července do soboty 12. července 2014. 

Filmy budou promítány na celkem 9 místech a kromě do hlavní soutěže budou zařazeny do dalších programových sekcí, jako jsou např. Pocta Elfovi Petrimu, Návraty k pramenům, Horizonty, Jiný pohled, Imagina či Půlnoční filmy.

Právě v Cannes se letos úspěšně prezentovali režisérky i režiséři, které budeme mít možnost uvítat i v Karlových Varech. Jsou to např. režisérka a herečka Asia Argento, scénáristka a režisérka Alice Rohrwacher, režisér Sergej Zvjagincev a někteří další umělci nastupující generace.

Největší hvězdou festivalu bude zajisté hollywoodský herec a režisér Mel Gibson, který  festival zahájí. Jeho kontroverzní pověst bývá v současné době médii často přetřásána. V Karlových Varech ale budeme moci přivítat i manželku Elia Petriho Paulu, herce Franca Nera, francouzskou herečku Fanny Ardant /filmy Žena od vedle, Konečně neděle/, hollywoodskou herečku Lauru Dern /filmy Zběsilost v srdci, Modrý samet/, režiséra Williama Friedkina /remake filmu Mzda strachu/ a jiné.

Mel Gibson se narodil v USA, ve dvanácti letech se jeho rodina přestěhovala do Austrálie, kde později vystudoval herectví na univerzitě v Sydney a kde také zahájil uměleckou kariéru. Na jejím počátku stála řada významných divadelních rolí – např. hrál v představení Smrt obchodního cestujícího.

Pro ředitele festivalu Jiřího Bartošku má punc výjimečnosti i návštěva bývalého polského prezidenta Lecha Walesy.

Již delší dobu je patrná snaha o programovou profilaci festivalu, která spočívá v uvádění toho nejlepšího, co proběhlo na různých festivalech v průběhu aktuální filmové sezóny a zároveň v nabídce nových filmů, které pak festival nabídne do zahraničí.

Zřejmá je ale také snaha o uvedení co největšího počtu filmů z našeho regionu. To by se mělo projevit především v hlavní soutěži. V té budeme mít možnost vidět i dva české filmy: Díra u Hanušovic a Fair Play.

Bohatý bude v Karlových Varech také doprovodný program. Návštěvníci festivalu si budou moci ve volných chvílích prohlédnout fotografie z MFF s názvem Hvězdy Hollywoodu a výstavu Kubánský filmový plakát. K prohlídce zve Muzeum voskových figurín, sklárna Moser či zámeček Doubí. Z dalších kulturních akcí bude jistě zajímavé představení souboru Cirk La Putyka v Karlovarském městském divadle anebo koncert skupiny Scooter v nedalekém Lokti.

 

Zdroj Obrázku: Facebook 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram