Absolventská módní přehlídka představila nadané studenty

Absolventská módní přehlídka představila nadané studenty

Minulý týden proběhla v Bratislavském hradě módní show Ateliéru 343 působícího na Vysokej škole výtvarných umení, pod vedením Prof. Júlie Sabovej akad. mal.

Nejen diplomové práce studentů VŠVU, ale také výběr semestrálních prací, mohli minulý týden zhlédnout diváci v rámci absolventské přehlídky v Bratislavě.

Přehlídkou již tradičně provázel moderátor a podporovatel oděvních designérů Bruno Ciberej a o doprovodný program se postaraly charismatické zpěvačky Andrea Bučková a Mária Kmeťková.

K vidění byly originální kolekce s hlubokou myšlenkou a skvělým stylingem, o který se postarala Renáta Lenčéšová. 
Pečlivý a přesný výběr obuvy i make-upu k modelům perfektně sedl a podtrhl jejich atmosféru.

Představilo se zde celkem šest diplomantek, o kterých určitě ještě uslyšíme.

Emma Korpová představila dámskou kolekci ready to wear s názvem „Samota“, inspirovanou tradiční latinsko-americkou oděvní kulturou. Kolekce čerpá z magického realismu a využívá principu prolínání reality se snem.
         

Katarína Štefan Fedorišinová nazvala svou kolekci „Kult“ a soustředila se v ní na komparaci politických kultů a kultů popuární hudby. Kolekci, ve které převládá žlutá barva v kombinaci se zlatou, autorka koncipovala jako unisexovou.

Žena by měla v modelech působit vládcovsky, dominantně a nadřazeně.

         

Velmi emociální oděvní kolekci z názvem „Catharsis“ prezentovala
Lena Rypáková. Kolekce pojednává o smrti a umírání v souvislosti s uměleckou tvorbu. Vizuál modelů staví na atmosféře tématu, přičemž se opírá o umělcovu tvorbu na pokraji smrti.

         

Maja Božovič představila kolekci „Spomienky do budúcna“, která upozorňuje na dnešní neudržitelný konzumní styl života a jeho následky. Kolekce v sobě nese varování, že svoboda, komfort a hlavne příroda bude v budoucnosti přepychem a kritizuje současný komerční systém v módě.

         

„Zmyslové vnímanie“ Silvie Kissové je dámská oděvní kolekce ispirovaná knihou Dáma a jednorožec (T.Chevalier) a autorka v ní zachycuje smysly ve třech fázích.

Bílá - čistota a sterilita myšlenek, červená - rozpor mezi touhou a náboženstvím a černá - proměna díky zkušenostem.

           

Silvia Hollá dala své kolekci zajímavý název „Chcem ti dať niečo, čo nosím“.
           

 

Tato oděvní práce reprezentuje individuum, něco co stojí v tmě, pozoruje ostatní a pomalu vstupuje do světla... Směs strachu a zvědavosti, to vše se v kolekci odráží.

Před studenty VŠVU je nutno smeknout. Ve svých kolekcích představují oděv jako uměleckou formu vyjádření a upozorňují tak na jeho hlubší rozměr.

Zdroj – foto: Ľuboš Kotlár

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram