Amsterdam: Hříšná krása

Amsterdam: Hříšná krása

Chcete zažít prodloužený víkend plný dobrodružství? Od rušného města po pohádkovou přírodu? Amsterdam je trefa do černého, tak neotálejte a přidejte si ho na svůj cestovatelský seznam!

Že jste ještě nebyli v evropské metropoli Amsterdam? Nebaví vás chodit po městech plných turistů? Připravili jsme pro vás tři cestovatelské tipy, jak si užít prodloužený víkend v královském Nizozemí. Přijdou si na své romantické duše tíhnoucí k přírodě, umělečtí fajnšmekři, městští obdivovatelé, gurmáni, ale také kavárenští povaleči.

1. Amsterdam

Otevřenost, tolerance, vlídní lidé, vysoká kvalita života, důraz na životní prostředí, historické památky, umění, výborné jídlo ale také uvolněná atmosféra, nespoutaná zábava, prostituce a marihuana. To vše charakterizuje Amsterdam, město na vodě, ve kterém najde zalíbení každý.

Tuhle nizozemskou metropoli si prohlédněte pěšky, není ani z poloviny tak velká jako Praha, takže ty nejzajímavější místa stihnete během jednoho dne. Pokud ale přece jenom neradi chodíte, půjčte si kolo, v Amsterdamu o ně opravdu není nouze! Kolo patří mezi nejzákladnější dopravní prostředek Holanďanů, ale zároveň tím nejnebezpečnějším. Především kvůli turistům, kteří zmateně vstupují do drah určené cyklistům. Hlavní pravidlo zní: „Dej přednost cyklistům!“ Protože hlavní právo na silnici tu mají právě oni.

Začněte třebau nejvýznamnějšího a největšího muzea Nizozemí, Rijksmuseum Amsterdam neboli Rijksmuseum. Nachází se v jižní části města na malebném a velkém náměstí Museumplein.

Před ikonickým nápisem „I amsterdam“, který se nacházel přímo před Rijksmuseum, se už však nevyfotíte. V prosinci loňského roku se o odvezení slavného nápisu rozhodli radní, kteří chtějí ukázat především toleranci, solidaritu a rozmanitost, než individualitu lidí ve městě, na kterou poukazoval tento nápis. Dalším důvodem byla masa turistů, která se shromažďovala na náměstí a spíše bylo důležité si udělat selfie s nápisem před muzeem, než si umění prohlédnout uvnitř. Slavná písmena budou nainstalována pouze při významných událostech, ovšem ale na jiné místo.

Pokud nejste příznivci „klasického“ umění a hledáte jinou alternativu, navštivte Sexmuseum, jedno z nejstarších muzeí sexu v Evropě nebo Muzeum hašiše, marihuany a konopí. Obě muzea jsou blízko čtvrtě červených luceren. Uličky lásky, kde se právě večer rozsvěcují červené lucerny a velké výlohy, ve kterých se vystavují spoře oděné dívky a ženy různých ras, věku i pohlaví. Lákají svým tělem a koketným pohledem nejednoho muže. Je to vyhledávaná destinace zasnoubených mužů, kteří zde chtějí oslavit rozlučku se svobodou. Tolerantní Nizozemci prostituci pokrytecky nepopírají. Jde o legální byznys a dámy poctivě za svoji činnost odvádějí daně.

Nezapomeňte však především navštívit Dům Anny Frankové. Muzeum věnované židovské dívce, která se v tomto domě ukrývala za doby druhé světové války nejen se svou rodinou.

Pokud budete unavení z celodenního navštěvování muzeí a historických památek, zajděte si do kavárny na vafli nebo si poseďte se svými blízkými v coffeeshopu a zastavte čas s jointem v ruce. Ale všeho s mírou, samozřejmě!

2. Kinderdijk

Tak jako je Holandsko spjato s uvolněnou morálkou, historickými památky, výbornými sýry, poli posetými tulipány, tak bez pochyb také s větrnými mlýny. Můžete se na ně podívat u vesnice Zaanse Schans, ale my doporučujeme vesničku Kinderdijk. Pohled jako z pohádky. Rozlehlý areál s 19 mlýny byl právem zapsán na seznam UNESCO. Areál je přístupný zdarma, tudíž zde uvidíte mnoho rodin s dětmi nebo sportovce, kteří si užívají tu krásu kolem. Budete si tu připadat velmi šťastní, je to ráj pro duši.

Dostupnost do vesničky je velmi dobrá. Z Amsterdamu jede vlak do Rotterdamu, odkud jede autobus přímo k areálu. Řidiči autobusu vám velmi ochotně sdělí, na jaké zastávce vystoupit. Takže nejenže uvidíte skvostnou přírodu, ale také se cestou pokocháte pohledem na město moderní architektury. Dech se vám zaručeně zatají při pohledu na symbol Rotterdamu, Erasmův most.

3. Zandvoort

Tak jo, památky, muzea, mlýny, večerní zábava, to bychom měli, ale co teď? Co takhle výlet k moři? Zakončete svůj výlet stylově v pobřežní destinaci Zandvoort v severním Holandsku. Projděte se několik kilometrů daleko, napříč čistou pláží lemovanou dunami. Zajděte si na sklenku dobrého vína k pobřežnímu baru a vychutnejte si slaný vzduch. Pokud si k vínu objednáte také jídlo, dejte si pozor na racky, jsou drzí a nekompromisní, seberou vám jídlo v moment, kdy to nejméně čekáte.

Spojení z Amsterdamu je opět více než dobré, vlakem budete na místě za necelých 30 minut a intervaly spojení vlaků jsou zhruba 2x za hodinu.

Tak co říkáte? Bude Amsterdam vaše příští zastávka?

Zdroj: instagram @zanetapodlahova; pinterest.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram