Asijská restaurace Chilli & Lime: Rozkvetlá zahrada plná lahodných chutí

Asijská restaurace Chilli & Lime: Rozkvetlá zahrada plná lahodných chutí

Jste milovníci asijské kuchyně, ale stále jste nenašli tu „pravou“? Nová restaurace Chilli & Lime v samotném centru Prahy vás uchvátí, to vám slibujeme!

Musím se přiznat, že jsem nikdy nepatřila mezi příznivce asijské restaurace. A teď už vím proč. Nebyla jsem totiž v žádné kvalitní restauraci této kuchyně. Jednoho večera se mě sestra spontánně zeptala, zda nezajdeme na večeři. „Otevřeli nám na Vinohradech novou asijskou restauraci, je to tam skvělé, zajdeme tam?“ Tázala se. Popravdě jsem takové nadšení jako ona nesdílela, ale nechala jsem se přemluvit. Od té doby, co jsem vešla do Chilli & Lime, se mi zcela změnil pohled na asijskou kuchyni.

Už jen v samotném příchodu do restaurace vás ohromí nespočet živých květin, minimalistický design, elegance a více než milá a ochotná obsluha. Budete si připadat, že jste se ocitli v nádherné rozkvetlé zahradě. A samotné jídlo? Čerstvé, delikátní, zajímavé. Tyto slova vás napadnout ihned po prvním ochutnání, poté se přemění v symfonii lahodných chutí a pak teprve nenacházíte těch správných slov.

Stačí kousek chilli, kapka limetky a hned má vše ten správný říz,“ tvrdí majitelé nové restaurace. A co vše prozradili na svůj podnik? To se dozvíte v následujících řádcích.

Kde se zrodila prvotní myšlenka, vytvořit asijskou restauraci v centru Prahy?

Prvotní myšlenka se nezrodila zrovna nám, ale našemu tatínkovi, hlavnímu kuchařovi. Tatínek chtěl mít vlastní podnik po letitých zkušenostech v různých asijských restauracích. Navrhl to ve chvíli, kdy jsme s manželem byli unavení ze stereotypní kancelářské práce. Nějakou dobu jsme váhali, protože kromě libosti k jídlu, jsme zkušenosti v gastronomickém odvětví neměli. Přesto jsme to však riskli. Jsme mladí, a tak jsme si říkali, že kdyby se to nepovedlo, našli bychom si jinou práci.

Jak dlouho trvala celková realizace myšlenky?

Pokud si dobře vzpomínáme, tak přes rok. Nejtěžší ze všeho bylo najít správné místo. Měli jsme obrovské štěstí, že jsme potkali tak milého a ochotného pana majitele domu a celý náš projekt dost podpořil.

Jste rodinný podnik. Kdo stojí za prvotními úspěchy restaurace?

Je to úsilí celé rodiny, celého týmu. Rozhodně ale nejvíc vděčíme rodičům, kteří jsou tak dobrými kuchaři a vždy se snaží maximálně vyjít vstříc našim „výmyslům a experimentům“. Rodiče jsou přeci jen „oldschool“, občas nechápali, proč vymýšlíme týdenní speciality, proč chceme používat jinou surovinu apod. Hádky jsou na denním pořádku, ale nakonec si s těmi našimi „výmysly“ vždy bravurně poradí.

Když jsem k vám poprvé vkročila, zaujal mě netypický design interiéru. Svou černou barvou působí velmi noblesně a s nespočtem květin, které jsou mimo jiné zavěšené také na roštech, je prostor nevídaně čistý a útulný. Kdo vymýšlel interiér? Povíte nám něco více o designu?

Chtěli jsme pohodový prostor, kde se dá posedět se svými blízkými a dát si dobré jídlo. Žádný luxus. Našemu blízkému kamarádovi, designérovi interiéru, jsme dali za úkol navrhnout něco, co připomíná zahrádku, plnou zeleně, se spoustou květin, ať se podíváte nahoru nebo dolů. Cílem také bylo, aby nás rekonstrukce nezruinovala. Spoustu věcí jsme dělali svépomocí a manžel se tak mohl pochlubit kutilskými dovednostmi. Neskutečně nás pak těší, když zákazníci naše květiny fotí a chválí nám je.

Musím podotknout, že jsem opravdu lepší asijské jídlo nejedla. Prozradíte nám, čím se odlišuje vaše kuchyně od ostatních asijských restaurací?

Chceme rozšířit obzor zákazníků o asijské kuchyni. Samozřejmě, že klasiky v menu máme, ale nabízíme i neobvyklá jídla, která nenajdete v každých bistrech na rohu. Například naše menu obsahuje „Slowfish“, což je pomalu dušený pangas v karamelizované omáčce. Jeden zákazník nám sdělil, že pangas je ryba nižší třídy, ale dá mu šanci, a nakonec se do té ryby zamiloval, že na ní chodí velmi často. Děláme pravidelně i polední menu a týdenní speciality, neomezujeme se jen na určitou kuchyni, zkrátka vaříme to, co nám chutná.

Pokud nemám čas si k vám dojít na jídlo, je možné si ho objednat?

Ano, určitě. Spolupracujeme s rozvozovými firmami, ale jídlo čerstvé, ještě horké na talíři vždy chutná lépe než v krabičkách.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější speciality?

Vše, co je pálivé. Máme rádi chilli a jídlo bez chilli je pro nás nudné.

Kde čerpáte inspiraci k přípravě jídla?

Všude možně, nejvíce z koření a bylinek. Když vymýšlíme týdenní specialitu, často se podíváme, co se dá udělat např. ze zázvoru, z thajské bazalky atd.

Kdybyste měli doporučit jednu pochoutku, kterou musí ochutnat každý, kdo vás navštíví, jaká by to byla?

Určitě rybu pangas, jak jsem již zmiňovala. I z obyčejné suroviny se dají dělat divy.

Zdroj: chilliandlime.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram