Barvy, geometrie, jednoduchost - takové jsou šperky z eloxovaného hliníku

Barvy, geometrie, jednoduchost - takové jsou šperky z eloxovaného hliníku

Máte už doma šperky z eloxovaného hliníku? Že ne? Tak hurá na Fler, tady se to tímto moderním materiálem hemží a hraje všemi barvami.

Šperky z tohoto zdánlivě nešperkařského materiálu působí moderně, charakterizují je jednoduché linie a čisté tvary a především typické metalické barvy, které zaujmou na první pohled. Mohou vypadat jako strojová výroba, ale každý kus je individuálně ručně opracovaný a barvený a každý tak nese umělecký podpis svého tvůrce. Ostatně jako všechny výrobky na Fleru.

Ale o co se vlastně jedná?
Eloxování je povrchová úprava hliníku, díky které se na něm vytvoří vrstva oxidu chránící materiál před černáním, poškrábáním a dalším mechanickým poškozením. Díky eloxování jsou barevné a odolné i iPody, některé fotoaparáty nebo jízdní kola. Šperky díky eloxování získávají pronikavé metalické barvy, které jsou pro tento typ šperků typické. Navíc se stávají takřka nezničitelnými. Jen škoda, že je nechrání proti ztrátě. :)

Na Fleru tvoří z hliníku celá řada designérů. Prvním je Filip Vaňas, vystudovaný architekt žijící v Irsku. Pod značkou flip dal na Fleru „průchod své za léta nahromaděné a nevyužité potřebě vytvářet krásno“ a začal vyrábět šperky nejen z hliníku.

Práci s eloxovaným hliníkem si oblíbila i absolventka Technické univerzity v Liberci ma.ja. Její tvorba je důkazem, že i šperky z hliníku mohou být jemné a ženské. Často do nich zakomponuje skleněné perličky nebo další komponenty, které šperk ozvláštní.

Rozpoznatelný rukopis mají hliníkové šperky od rodinného Studia UP! Tvůrci se netají tím, že při tvorbě rádi využívají netradiční materiály. Proto se nedivte, když některý z jejich šperků bude třeba kombinací hliníku a neoprenu.

Eloxovaný hliník, nerezová ocel, epoxidová hmota a korálky, to všechno byste našli v dílně MIRA Design. Tvůrkyně má ráda jednoduchost, strohé linie a prosté tvary, což skvěle koresponduje s tak trochu industriálně-futuristickým vzhledem hliníku.

Zdroj: fler.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram