Beata Rajská je indikátor na klasickou, nefalšovanou ženskost

Beata Rajská je indikátor na klasickou, nefalšovanou ženskost

O stylu, fenoménu módní policie a významu módy jsme si povídali s Beatou Rajskou.

Beata Rajská s manželem na módní přehlídce v Karlových Varech při představení kolekce QUEEN

 

Sama Beata Rajská připouští, že v dnešní době musí mít umělec schopnosti a vlohy obchodníka, aby prorazil a byl uznávaný. Musí zastat spoustu dalších vlastností a dovedností, být tak trochu renesanční osobností s přesahem do více oborů, protože jen a pouze talent nestačí. Současný kumštýř musí být expanzivní, průbojný, originální. A to vše módní návrhářka splňuje. Její odhodlání a nesmírná pokora v tvůrčí práci se odměňuje úspěchem, měřeným mimo jiné úctou široké veřejnosti nebo napěchovaným kalendářem, který je důkazem, že jedna z našich nejúspěšnějších návrhářek je stále velmi žádaná nejen doma, ale také v zahraničí, kam velmi často (ráda) cestuje.

Jedním ze zdravých názorů, kterými umí přirozeně zaujmout je poznání, že lidé, pokud chtějí úspěšně fungovat v módní branži, by se měli co nejvíce v tomto oboru vzdělávat v plném záběru od přehledu v historii odívání a jeho dobových tendencích až po přehled  v současné světové módě. Jen s úplnými vědomostmi mohou získat úctu a respekt. Obojího má paní Rajská dostatek. Sama se obklopuje a je vyhledávána těmi největšími esy z umělecké branže.

Zajímavě hodnotí paní Rajská také kontroverzní fenomén módní policie, když vezmeme v potaz, kdy zcela často najdeme tyto samozvané arbitry módní policie, kteří hlídají, ale v podstatě také omezují. Ostré hlídání může mít neblahý následek v tom, že se pod tímto tlakem člověk zcela odosobní od svého stylu a sama paní Rajská říká, že je to někdy na škodu a uvolněněji se cítí nejvíce ve světě třeba v New Yorku, kde si na sebe vezme módní kreace, které by si u nás v Česku neodvážila vzít. Ale nakonec, vždy zůstává svá a co cítí, že k ní patří, za tím si stojí a nenechá se o to ochudit vnějšími diktáty ani svými asistentkami, které ji velmi často šaty na společenské události, pro nedostatek času, chystají, mnohdy i se stylingem.

Cesta Beaty Rajské k návrhářství nebyla zcela kontinuální, tradiční cestou, jak sledujeme u jiných návrhářů. Osud chtěl, že se ve svých studijních letech začala zabývat filozofií. Snad proto, aby před další tvůrčí cestou našla základní odpovědi a duchovní inspirace pro svou uměleckou tvorbu. Jistě to byl ten nejlepší směr, kterým se tehdy ubírala, protože zkušenost z počáteční exkurze do filozofie je v jejích kolekcích vždy cítit. Ucelené myšlenky jejích kolekcí nepostrádají hloubku, a mají za sebou vždy nadčasový příběh. Spojení umění a filozofie jdoucí ruku v ruce v módním návrhářství je tvůrčí harmonie, zanechávající impozantní dojem, prodchnutý krásou a křehkou ženskostí.

Backstage fotografie z focení kolekce GENDER a fotografie z módní přehlídky v Karlových Varech

 

Beata Rajská obléká ženy, aby mohla pozvednout jejich půvaby a něhu, protože „od toho tady ženy jsou“ a vyhýbá se klišé a boří dogmata. Nejhorší módní tragédií nemusí být ponožky v sandálech, pokud je to součást prvního vizuálního plánu. Jde vždy o správný kontext. Ponožky v sandálech se mohou nosit stylově a ne jeden návrhář tuto mylnou teorii nezasvěcené veřejnosti zcela popřel. Co paní Rajská, tolerantní ke zdánlivému nonsensu, má-li přiměřený kontext, naopak netoleruje? Nejhorší tragédií je “rezignace” na to býti ženou, rezignace na to pečovat o sebe a být ženská. Být půvabná a něžná je prvotní cíl. “Sukně- Kruh- Rodina”, tak by se dalo formulovat zjednodušeně moto této úspěšné návrhářky se sympatickými, zdaleka ne vždy konformními názory. My, jako něžné pohlaví bychom se vždy měly starat o to, abychom nechaly rozkvést své jedinečné přednosti. Aby žena byla ženou a zachovávala kruh své sukně, která k ní neodmyslitelně patří a tímto pomyslným kruhem tak chránila a spojovala svou rodinu.

O oděvu dále přemýšlí jako o něčem velmi osobním, co odráží náš charakter. Ve svých kolekcích, které pro ženy vytváří se tedy velmi ráda stará, aby je oblékala tak, aby byly co nejvíce autentické a věrné symbolu přirozené krásy. Pečlivě si téma na každou nadcházející kolekci vybírá a přemýšlí o něm z filozofické stránky. Je možné říci, že každá kolekce odráží určitou fázi jejího života či zachycenou myšlenku a podnět. Názvy kolekcí, stejně tak jako jednotlivé modely jsou silné tak, jako představitelka sama. V jejích tématech je cítit vliv vnitřní síly, která apeluje na ženskost. Bojuje za ni ze všech sil, aby vybojovala ženám tu naši zaslouženou pozici a úlohu, kterou máme.

Fotografie z módní přehlídky v Karlových Varech, kde byla představena poslední kolekce značky Beata Rajska QUEEN

 

Látky, které paní Rajská ráda používá, jsou z těch nejkvalitnějších a nejzajímavějších. Nejraději si je přiváží z cest po celém světě. Prakticky se nezastaví a z projektu jde do projektu. Každý rok, při těch nejsledovanějších slavnostech u nás, vynosí ty nejkrásnější modely na světlo světa jedna ze šťastných tváří, kterou si značka Beata Rajská vybere, aby reprezentovala tuto značku, ať už je to Miss Jitka Boho či známé moderátorky Ivanka Gottová, Gábina Kratochvílová a herečka Aňa Gaislerová.  

Bacstage fotografie z focení kolekce GENDER v Toskánsku se Standou Merhoutem

Bacstage fotografie z focení kolekce GENDER v Toskánsku se Standou Merhoutem Bacstage fotografie z focení kolekce GENDER v Toskánsku se Standou Merhoutem

Beata Rajská a Standa Merhout. Momentka ze společného focení v Toskánsku

               Beata Rajská a Standa Merhout. Momentka ze společného focení v Toskánsku.
Současné kolekce budou v nejbližší době představeny v Liberci, kde budou společenským večerem provázet hosté, šansoniérka Renata Drössler a herec Josef Laufer. Představená kolekce se nazývá “Gender” a je určená na léto 2015. K této současné kolekci se připojí také ta nejnovější s názvem “Queen” pro podzim/zima 15/16. Tato kolekce “Queen” se zaslouženě představí i na Unique fashion weeku 27.9. 2015

         Pohotové odpovědi Beaty Rajské

 

Zdroj: Beata Rajská a Moda.cz 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram