Božidara Richterová profesně plete teprve dva roky. Přesto je nováčkem letošního Mercedes-Benz Prague Fashion Week!

Božidara Richterová profesně plete teprve dva roky. Přesto je nováčkem letošního Mercedes-Benz Prague Fashion Week!

Návrhářka Božidara Richterová vyrostla na Moravě, plést ji učila babička, baví ji focení, ale především chce tvořit módu. Profesně se této práci věnuje teprve dva roky, ale už letos v březnu ji uvidíme na největší módní akci u nás!

Jednoduché autentické časy, jako doba, kdy vyrůstala u své babičky, jí jsou blízké dodnes. A na tom staví i své módní kousky. Vše, co vyrobí, je odrazem její osobnosti založené na jednoduchosti a jedinečnosti inspirované světem módy. Plete a šije, ale pro svou první přehlídku na pražském týdnu módy se rozhodla udělat kolekci výhradně pletenou. Jak se Božidara těší na Mercedes-Benz Prague Fashion Week a kdo je jí největší oporou?

Nedá mi to a musím se Vás nejprve zeptat, jak se těšíte na pražský týden módy? Mate již vše připravené, nebo teprve budete finišovat?

Těším. Velmi. I když je to zároveň vedle vzrušení i hodně práce a stresu. Určitě ještě nemám vše připravené, a to jsem začala s přípravami cca před půl rokem. Prošla jsem několika fázemi, nejhorší bylo, když jsem se rozhodla změnit některé barvy u vln, které jsem již nakoupila za nemalé peníze.

Jakou vlnu používáte nejčastěji?

Tu nejlepší. To znamená 100% alpacu, baby alpacu a merino. Stále zkouším nové a lepší vlny, která je ta nejlepší. Záleží samozřejmě také na typu svetru... Aby byl lehounký, aby nekousal a taky, aby byl sexy.

Co Vám bylo k podzimní kolekci hlavní inspiraci?

Celá má kolekce je o barvách. Laděná do jemných odstínů červené. Inspirací mi byl francouzský film z 60. let s C. Deneuve

Máte ráda časy, kdy se věci neprodávaly masově. Chtěla jste ve svých začátcích lidem dopřát zejména autorskou, jedinečnou tvorbu nebo bylo více důvodu proč se vydat módnímu průmyslu vstříc?

Ta moje cesta přišla nějak sama a velmi přirozeně, takže jsem nic neplánovala. Miluji fotografii, rada fotím, a tak díky mým fotografiím, které jsem postla na instagram, vlastně tehdy vše začalo.

Jaká byla podpora Vašeho okolí?

Můj přítel je má největší a nejlepší podpora, jakou si mohu jen přát. Nemá to se mnou jednoduché. Někdy musí třeba i hodiny poslouchat mé monology o barvách (smích).

Hodně se zabýváte pletenými výrobky. Kdo Vás učil plést?

Moje babička, když mi bylo 11 let a když jsme s mými sourozenci na nějaký čas bydleli u prarodičů. V té době ještě nebyl žádný internet, počítače, či mobily… Takže na tu dobu velmi ráda vzpomínám, trávili jsme odpoledne a večery u rádia a pletení.

Nezřídka slýchám, že zejména pletené věci se nevyplatí dělat na zakázku, protože je to časově náročná práce, kterou dokáže adekvátně finančně ocenit jen málokdo...

Ano, je to velmi časově náročná záležitost, však mé produkty také nejsou zrovna nejlevnější. Ale zase je také nekoupíte nikde u nás v obchodě.

Máte své oblíbené návrháře? Případně jaké?

Určitě mám. Moji největší inspirací je Isabel Marant. Nejen tím, co tvoří za krásné kousky, ale také, a především svou osobností a svými názory, se kterými se naprosto ztotožňuji.

Božidara je velmi nezvyklé jméno. Jistě Vás s ním provází spoustu zajímavých situací

Ano. Mé jméno mi dal můj milovaný tatínek. Je podle byzantské císařovny ze 6. století.

Jaké máte plány do budoucna? Čeho byste v módě chtěla dosáhnout?

Plány mám, Určitě být více mezinárodní, pokračovat v tom, co dělám doposud, a co mě zároveň baví a naplňuje.

bozidara.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram