Brafitting: Splněný sen o dobře padnoucí podprsence

Brafitting: Splněný sen o dobře padnoucí podprsence

Výběr správné podprsenky může být náročnější, než se na první pohled zdá. Především, jestliže nevíme, jak si podprsenku správně vyzkoušet, abychom již během chvilky zjistily, zda nám skutečně dobře sedí. Výběr vhodné podprsenky má svůj název – Brafitting a já jsem k této příležitosti vyzpovídala Šárku Křivánkovou z Padnoucí Podprsenky, která se Brafittingem zabývá.

Co se pod pojmem Brafitting skrývá?

Úplně v základu Bra znamená podprsenka, fitting padnoucí. Jde tedy o výběr stoprocentně dobře padnoucí podprsenky.

V čem děláme nejčastější chybu při výběru?

Nevezmeme si na výběr dostatek času. Když jdu do obchodu se záměrem, že novou podprsenku opravdu potřebuji, pak většinou vybírám z těch, které se mi líbí. Podprsenku si oblečeme, vyzkoušíme a obvykle kupujeme tu, která nám nejvíce padla do oka. Což je vlastně hrozně krátká doba na výběr, oproti tomu, jaký čas byste tam skutečně měla strávit. Neberu v tuto chvíli v potaz to, že vám prodavačka neumí dobře poradit a zboží jen prodává. Což je špatně, ale bývá to tak.

Musíte znát sama sebe. Vědět co vám sedí, kde máte jaký faldík, kde vás to tlačí více, kde méně. Je to o tom, abyste tam tu hodinku klidně strávila, vše si pořádně vyzkoušela. A to především, když nevíte jaká velikost je pro vás ta pravá. Je tedy dobré vyzkoušet si alespoň dvě velikosti obvodů a dvě různé velikosti košíčků.

Kolik procent žen si vybírá špatné velikosti podprsenek, aniž to tuší?

Já jsem si statisticky spočítala, že jsem do podprsenek určitě oblékla už asi tisíc žen a jen tři z nich měly správnou podprsenku. Obvykle je to díky tomu, že zašly do prodejny, kde jim byla prodavačka skutečně schopná odborně poradit.

Většinou je špatně při výběru to, že si ženy zvolí špatný obvod. Jestliže chtějí menší obvod, musí přidat na velikosti košíčků a naopak. Každá velikost má košíčky A až J. Každé košíčky jsou úměrné konkrétnímu obvodu. Důležité je vybírat tak, aby střed podprsenky doléhal na hrudní kost. U těch menších košíčků to není tak viditelné jako u větších.

Nejnižší střed mají plunge podprsenky, half cup středně vysoký a nejvyšší má balconette. Takže když jdou ženy do obchodu a vědí, že jim sedí plunge střih, mohou si vybírat tento typ podprsenek, ale je dobré individuálně řešit i košíčky. Každé jsou jinak tvarované, hluboké, vycpané atd… Díky správným košíčkům a dobře zvolenému obvodu nepotřebujete ani push-up podprsenku a přitom docílíte přirozeného dotvarování prsů. Jestliže si koupíte push-up podprsenku ale budete mít volný obvod, nikdy nedocílíte toho, abyste měla prsa krásně pozvednutá u sebe. Na to ani stažení ramínek nepomůže.

Samozřejmě, když žena nemá opravdu žádná prsa, nelze je vytvořit z ničeho. Já nejsem plastický chirurg (smích), ale existují podprsenky plně vyplněné, takže i v tomto případě je řešení.

Jak dlouho by měla podprsenka ve svém vzhledu a funkčnosti vydržet?

Podle toho jak dobře se o ní staráte. Když ji nebudete pokaždé prát v pračce a nebudete nosit jen jednu oblíbenou pořád dokola, pak může vydržet opravdu dlouho. Půl roku by podprsenka měla vydržet minimálně, a to v takovém stavu v jakém ji koupíte.

Jaký je správný průběh ošetřování podprsenek?

Samozřejmě je vhodné prát podprsenku v ruce. Kdo tak dělá, nemá s její výdrží a funkčností problém. Já podprsenky testuji, abych sama viděla, jak dlouho a co vydrží. Peru však maximálně jednou měsíčně v pračce, na třicet stupňů, v sáčku na praní podprsenek s tím, že jí následně položím na sušák, nikoliv pověsím. A problém s tím také nemám, ale po zbytek měsíce peru v rukách.

Jak často tedy v ruce podprsenky prát?

Podle potřeby. V létě určitě častěji než v zimě a zároveň záleží na tom, jak se potíte… Doporučuji určitě jednou za 2-3 dny. Také záleží na tom, kolik podprsenek máte a jak často je střídáte. Například doma byste měla mít úplně jinou podprsenku, než kterou nosíte ven. Takovou, která vám bude maximálně pohodlná a příjemná. Jestliže nemáte moc velká prsa, choďte doma klidně bez podprsenky, to je nejzdravější varianta.

Tedy i ze zdravotního hlediska je dobré vybírat vhodnou podprsenku…

Určitě. Ženy, které si kupují menší košíčky než by měly, mohou mít problém, že je kostice tlačí do prsní žlázy, což je samozřejmě špatně. Většinou ale mají tyto ženy zároveň i volnější obvod a žádné tlačení tedy necítí. Nejde jen o to, že by podprsenka měla zakrývat bradavky, ale rovněž plnit svoji funkci. Podržet prsa, pozvednout je, a v neposlední řadě při správně zapnuté podprsence máte tendenci chodit rovně a ulevujete tak i svým zádům.

Jak u vás probíhá Brafitting?

Většinou pořádám akce v různých městech, kde si ženy objednám v půl hodinovém rozmezí od sebe. Žena si odloží podprsenku, zeptám se jí, kdy si jí kupovala, řeknu jí, jak má podprsenka jejího stáří vypadat a i to, že by měl střed doléhat na hrudní kost. Zkontroluji, jak má stažená ramínka vůči obvodu, případně je správně utáhnu tak, aby se tam vešel prst, dva, podívám se na obvod, který má pružit cca na 3-5 centimetrů, a řekneme si, že podprsenka se zapíná na nejbližší háčky z kraje, nikoliv na poslední. Což platí zejména u nových podprsenek.

Každá žena má jinou stavbu těla i práh bolesti, někomu vlastně nepřijde špatné to, že má podprsenku nepřirozeně zařezanou do kůže, protože to prostě necítí. A naopak mnoho žen vybírá podprsenku podle toho, aby se v ní cítilo dobře, takže pokud podprsenka ode mě některé ženě nepadne, nabídnu jí vrácení zboží a výběr jiného.

Dále si tedy žena sundá podprsenku a já ji změřím obvod pod prsy. Už podle tvaru a velikosti prsou dokážu odhadnout i velikost košíčků, kterou žena má. Když má žena prsní žlázu například až v podpaží, což je obvyklé u větších velikostí, pak je třeba vybrat podprsenku, která tuto žlázu „nahrne“ dopředu a nic nezůstane za ní. V některých případech je tedy nutné volit podprsenku s širší kosticí.

Dále tedy podle mého názoru vhodnou podprsenku obleču konkrétní paní, to znamená, že jí nasadím  ramínka, žádné motání podprsenky, že si ji zapnete vepředu a pak otočíte dozadu, to je špatně. Poprosím zákaznici, aby se předklonila a prsa do podprsenky správně „vložila“. V tuto chvíli se může narovnat a podprsenku jí vzadu zapnu. Následně prsa v podprsence ženám ještě upravím. Jestliže máte vhodný, pevný obvod, vytvoří vám podprsenka hezký, kulatý vzhled. Jestliže ho máte volný, nepomůže ani žádná úprava či „natřepávání“ prsou. Zkontroluji, že kostice doléhá až za prsem a utáhnu ramínka i obvod.

Pak zkontroluji, zda nízký střed podprsenky sedí a prsa z ní „nevypadávají“.  Následně zákaznici požádám, aby si lehce zaskákala, předklonila se, zatřepala a celkově zjistila, zda ji podprsenka opravdu sedí i v různých pohybech a následně již obvykle dámy říkají, jak je to pohodlné. Jindy zkoušíme a zjišťujeme, zda by jiná přeci jen nepadla o něco lépe.

Ženy, které mají, resp. prsa vůbec nemají, rády nosí podprsenky bez kostic, které je zbytečně na kůži tlačí. Osobně doporučuji podprsenky, které se zapínají vepředu, ty jsou taky moc šikovné a netlačí.

Doporučujete kupovat spodní prádlo na internetu?

E-shopy se spodním prádlem a botami jsou asi nejméně navštěvované, právě proto, že si zboží zákazník nemůže dopředu vyzkoušet. Jestliže však víte, jakou velikost potřebujete, jaký obvod pod prsy máte a víte, která značka vám sedne, nevidím problém v tom, abyste si koupila podprsenku na internetu. Při troše štěstí navíc můžete značně ušetřit, například při nákupech ze zahraničních e-shopů.

Jak se pozná kvalitní podprsenka a dá se koupit za pár stovek?

Určitě netvrdím, že nemůžete koupit kvalitní podprsenku za 600 Kč. Obvykle je to tedy v různých akcích a slevách. Ale jsou. Každá značka má něco dobrého a něco méně dobrého. Jde o osobní pocit a zkušenost.

Určitě nemám nic proti levnějším podprsenkám. Tak jako jsou trendové boty, mohou být i podprsenky, jen je potřeba počítat s tím, že se dříve vytahá a ztratí svou funkčnost.

Tíha prsou se musí rovnoměrně rozložit i na podprsence, tedy čím větší prsa, tím širší obvod i ramínka tak, aby správně vše udržely. Obvod drží poprsí. Ramínka už jsou jen jako doprovodná pomůcka. I u těch se ale dívejte, zda jsou prošitá až do obvodu. Pokud ano, máte jistou záruku, že více vydrží.

Jak vybírat podprsenku do šatů, když je třeba ramínka či celý obvod podprsenky schovat?

Jestliže jde o příležitosti jako je ples, svatba či nějaká akce, můžete zvolit podprsenky bez ramínek nebo podprsenky se zapínám dole na zádech. Existují i takové, které drží pomocí silikonu prsa bez ramínek i bez obvodu. Takové ale vše udrží na svém místě především pokud má žena malá prsa. Navíc doporučuji dopředu vyzkoušet, zda vám silikon nebude vadit, abyste nakonec neměla místo radosti nepříjemnou vyrážku. Tyto podprsenky jsou vhodné na večerní příležitost, ale určitě ne na celodenní nošení.

Ve kterých obchodech se spodním prádlem víte, že prodavačky skutečně umí poradit?

Doba pokročila v tom, že díky internetu můžeme hledat a zjišťovat. Zejména ženy, které mají problém s výběrem vhodné podprsenky, pátrají po informacích jak na správný výběr. V Praze je to třeba obchod Le Chaton, Správná podprsenka, Caresse a určitě jsou tam i další.

Na Jižní Moravě mohou ženy využít mé služby na nějaké pořádané akci a nebo Brno, Brno-venkov si mě mohou pozvat domů, popř. přijet za mnou do Rajhradic. Poradit umí ale také na brněnské pobočce Caresse či v Madam podprsenka, Ráj prádla či Femms. Opravdu se dá vybrat a najít specializovaný obchod, jen je potřeba trošku hledat.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram