Brno v letních dnech vzkvétá

Brno v letních dnech vzkvétá

Zhruba od poloviny července je k vidění expozice s názvem Architektura a víno ve střední Evropě i zrekonstruované Janáčkovo divadlo.

Brno propojuje víno a design

Galerie Architektury Brno zahájila 13. července výstavu, která představuje zhruba čtyřicet vinařství ze střední Evropy, které propojují nové technologie pro výrobu vína se současnou architekturou.

Pointou výstavy je rozšíření obzorů z hlediska výrobních procesů spojených s moderním designem z řad České republiky, Slovenska, Rakouska, Německa, Maďarska, Slovinska a severní Itálie. Na výstavě tak můžete vidět mnoho fotografií a plánů jednotlivých vinařství.

 „Největší rozmach ve výstavbě nových vinařství v regionu v současnosti zaznamenává především Rakousko, ale tento trend se začíná objevovat i v České republice a ostatních  vinařských lokalitách střední Evropy. Souvisí to s všeobecnou obrodou vinařství, ale také s  celospolečenským doceněním architektury jako kulturního fenoménu. Čeští či moravští vinaři oslovují přední architekty a vedou s nimi dialog při projektování nových vinařských celků, které se stávají  novými vizuálními ikonami vinařských lokalit,“ uvedl výstavu ředitel Galerie Architektury Gabriel Kurtis. Ta je k vidění až do druhého září tohoto roku, každý den od 10 do 18 hodin v ulici Starobrněnská 18.

Rekonstrukce Janáčkova divadla dodává městu šmrnc

Skoro rok trvalo opravit kamenné desky na obložení celého divadla. Snad si ještě většina z nás pamatuje původní podobu divadla i přilehlého parku. Ten je rovněž modernizován a opraven. Pro lidi z centra Brna je tak nyní i tato část velkou pýchou.

Rekonstrukce si vyžádala 44 milionů korun a kromě opravy fasády, která pocházela z šedesátých let minulého století, se úpravy vztáhly i na sanaci a ošetření nátěrem odolným proti posprejování. Milovníci graffiti se tak snad Janáčkovu divadlu zdaleka vyhnout, jejich „práce“ by tu byla zbytečná.

Dále prošla rekonstrukcí elektroinstalace, horní mechanika divadla, ovládací pulty, servery a divadelníci mají i nový létající stroj k přesouvání osob či předmětů. Divadlo s takovou historií a se svým repertoárem včetně operní scény si zaslouží kvalitní a moderní design, jemuž se mu právě dostalo.

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram