Ceny Czech Grand Design 2018 ve znamení udržitelného designu a módy

Ceny Czech Grand Design 2018 ve znamení udržitelného designu a módy

A je to konečně tady! Již po třicáté se udělovaly ceny těm nejlepším designérům, výtvarníkům a návrhářům. A letos to opravdu stálo za to. Grand designérkou roku 2018 se totiž stala módní návrhářka Tereza Rosalie Kladošová.

Ceny Czech Grand Design jsou již každoročně jedním z nejvyšších ocenění, které můžou čeští návrháři a designéři dostat. Ceny jsou oceněním, které udílí Akademie designu České republiky osobnostem za nejlepší práce v oborech design, móda, fotografie, šperky a grafický design. Tuto slavnostní ceremonii každoročně přenáší v hlavním vysílacím čase i Česká televize. A my známe výsledky letošního udělování cen Czech Grand Design 2018! Letošním hlavním tématem, které provázelo tvorbu těch nejlepších z nejlepších, bylo téma, které aktuálně hýbe designérským a vlastně celkově uměleckým světem - udržitelnost v módě a designu.

Z 88 nominovaných bylo vybráno 24 finalistů v osmi kategoriích. Cenu ministerstva kultury České republiky Designér roku získala designérka Lucie Koldová se svým designovým křeslem Chips chair vyrobeným pro českou značku TON, lampou Jack O'Lantern pro značku Brokis, inspirovanou Burtonovským pojetím anglosaského svátku Halloween a objektem Blossom. Známá je také pro svou úspěšnou instalaci projektu Das Haus na veletrhu imm.

Jak již bylo řečeno, módní návrhářství opanovala Tereza Rosalie Kladošová se svou kolekcí Merino Recycle. Mezi finalisty v této kategorii se Tereza objevila již potřetí v řadě, a letos jí to konečně vyšlo a dosáhla zaslouženého vítězství. „Kolekce Merino Recycle je založena na upcyklaci zbytků z průmyslové produkce. Různobarevné kusy merina skládá do výrazných grafických koláží, fixovaných pomocí vpichového stroje v děčínské textilce. Tyto autorské textilie jsou základním inspiračním motivem a materiálem celé kolekce. Na grafické motivy z upcyklovaného merina dál plynule navazují potisky na topech, šatech a sukních,“ popsala její vítěznou kolekci Veronika Ruppert, členka poroty kategorie Módní designér roku pro server iDnes.cz

Cenu v kategorii Designér šperků získala původem srbská šperkařka Janja Prokić za kolekci Homa a návrhy korunek pro královny. Kategorii grafický design kralovala grafička Veronika Rút Nováková, která ve svém projektu zpracovala vizuální smog a přemíru nevzhledných reklam v Brně. Tento originální projekt zvítězil v porotě především díky jeho aktuálnosti. Nejlepší fotografkou roku 2018 se stala Hana Knížová a nejlepším ilustrátorem byl zvolen výtvarník Jindřich Janíček, který ilustroval například komiks 75 stupňů Fahrenheita nebo jej můžete znát díky jeho pravidelným ilustrátorským příspěvkům v Hospodářských novinách.

Objevem roku se stala Maria Nina Václavková s kolekcí Offcuts. Její projekt se zabýval udržitelností obuvi. Návrhářka dokázala vytvořit boty, které jsou nelepené, proto jsou i ekologické a celkově udržitelné. Dále byla také oceněna firma TON jako nejlepší výrobce roku. V neposlední řadě byla také v rámci ceremonie uvedena jako každým rokem do Síně slávy osobnost z řad českého designu. Letos to byl ilustrátor, výtvarník a pedagog Jiří Šalamoun, autor ilustrací Maxipsa Fíka.

czechgranddesign.cz

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram