Červené nehty? Kultovní nail art znali už ve starověké Číně!

Červené nehty? Kultovní nail art znali už ve starověké Číně!

Snad každá žena vlastní doma alespoň jeden lak na nehty v barvě evergreenové červené. Tento způsob zdobení nehtů se sice masově proslavil až během zlaté éry amerického Hollywoodu, jeho kořeny ale můžeme najít už mnohem dříve!

Starověká Čína

Dnešní zdobení nehtů se od toho, se kterým se ženy musely spokojit před tisíci lety, značně liší. Přesto ale převládá jeden trend, který se vyskytuje v různých podobách v každé historické epoše, a to nehty v červených odstínech. V období 3 000 let před naším letopočtem si takto nehty zdobily i Číňanky. K dosažení růžových až sytě rudých odstínů používaly drcené okvětní lístky orchidejí a růží, které míchaly do tehdejší obdoby laku na nehty, který mimo jiné obsahoval vaječné bílky nebo včelí vosk. Tato směs ale musela být nanášena na nehty dlouhé hodiny, aby se dosáhlo syté červené barvy.

Zlatá éra Hollywoodu

Šílená popularita červených nehtů začala s hollywoodskou herečkou Ritou Hayworthovou, která byla ve 40. letech největší ženskou filmovou hvězdou a sex symbolem Spojených států. Mnohé ženy ji napodobovaly, a to nejen účesem a make-upem, ale také právě ikonickými červenými nehty, které pro ni byly tak typické. I po více než půlce století zůstává červená na nehtech evergreenem. Zároveň se od čtyřicátých let značně rozšířila nabídka barevných odstínů laků na nehty, což také vedlo k velkému boomu nail artu a barevně kreativních nehtových designů.

Červená má své místo i v moderním nail artu

I když by se zdálo, že se červené nehty časem okoukají, opak je pravdou. V nail artu mají pořád své místo, i když je pravda, že se s nimi v rámci inovace experimentuje. Barevná francouzská manikúra, která je dnešní rok populární, je skvělým příkladem. Červená si pořád zachovává svůj punc ženskosti a sexuality, zároveň je ale vylepšena o moderní vzhled. Jediné, co se od předešlých generací zdobení značně liší, je užívání UV gelů, které zajišťují, že výsledný nail art, a tím pádem i nehty, zůstanou dokonalé i několik týdnů.  

Ať už dáte přednost klasickým jednobarevným červeným nehtům, nebo se necháte inspirovat některým z originálních nail artových designů a červenou do něj zakomponujete, nikdy s tímto odstínem nešlápnete vedle. Nestala se totiž tak populární pro nic za nic!

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram