Cestování časem s kloboučkem od Diora

Cestování časem s kloboučkem od Diora

Na podzimní módní scéně se znovuobjevil malý diorovský klobouček přezdívaný "bucket hat". Nestárnoucí doplněk, který si díky své roztomilosti získává oblibu napříč celým módním světem a věkovými generacemi.

Zpátky v minulém století

Klobouk tohoto typu, někdy také nazývaný "rybářský", se na módní scéně objevil na začátku 60. let minulého století. Historicky ovšem spadá až k roku 1900, jeho originální podoba byla nejčastěji vyráběna z vlny či tvídu. Klobouk byste v té době našli s největší pravděpodobností na hlavě irských farmářů a rybářů.

V té době zastával opravdu důležitou funkci - díky obsahu lanolínu (jež je obsažen v surové vlně) byl prakticky nepromokavý. Během meziválečného období se jeho obliba rozšířila do dalších evropských i mimoevropských zemí.

V 60. letech se tento typ klobouku stal žádoucím dámským doplňkem, v letech 70. si jej dokonce oblíbili i muži. V osmdesátkách se o jeho pozornost postarali především američtí rappeři, o dekádu později jste jej již mohli zahlédnout v ulicích jako běžnou součást outfitu.

Zpátky v poslední podzimní kolekci Christian Dior

Na konci února letošního roku představil Dior včele s Marií Chiuri nápaditou podzimní kolekci, ve které nešel právě tento typ klobouku, inspirovaný londýnskými "teddy boys and teddy girls" (subkultura britské dělnické mládeže) a stal se doslova poznávacím znamením celé prezentace značky.

Klobouk má i v roce 2019, o několik desítek let později, stále velice výraznou svrchní část doplněnou o výrazný široký lem. Změna nastala v potisku, respektive jeho několika verzích, objevily se u něj rozličné materiály, jako je například tartan nebo plátno, zajímavé kombinace a způsoby, se kterými lze "bucket hat" zkombinovat.

Další změnou je také fakt, že klobouk je natolik univerzální, že jej mohou nosit ženy i muži. Dokonce je označován za nejvíce unisexový kousek tohoto roku.

Zpátky na scéně

Od doby jeho vzniku utekla sice již řada let, ale klobouk tohoto tvaru se stal zas a znovu celosvětově milovaným doplňkem, který staví svůj úspěch na půvabu a ženskosti smíchaný s dotekem elegance. Jedná se o stejné ingredience, které jsou pro značku Christian Dior již několik dekád typické.

Do svých outfitů jej pravidelně zařazují největší módní ikony - blogerka Camila Coelho, modelka Romee Strijd i herečka Jennifer Lawrence, které si tímto způsobem hrají s proporcemi, zachraňují své vlasy před větrem či deštěm. Nikdy jindy snad nebyl klobouček ve tvaru otočeného kyblíčku natolik oblíbený jako právě v těchto dnech.

Foto: Vogue.com, Fashionmagazine.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram