Chanel v pěti základních barvách

Chanel v pěti základních barvách

Když vyslovíme Chanel, vybavíme si samotnou Coco a její „malé černé“.  Ale černá barva není jedinou, která charakterizuje tvorbu francouzského módního domu.

Zakladatelka módního impéria Chanel, Gabriel Bonheur přezdívaná Coco je dodnes módní ikonou, která v roce 1926 debutovala nadčasovou kolekcí elegantních černých šatů „Malá černá“.

Nadčasovost potvrzuje i výrok tehdejších pisatelů „Modely Chanel jsou srovnatelné s perfektní jednoduchostí a funkčností a popularitou modelu auta Ford T a bude je nosit celý svět. " Tak se také stalo.

Černá, která je s Chanelem neodmyslitelně spjata, ale není jedinou barvou, která hraje významnou roli v historii francouzského módního domu. Obrovský význam v tvorbě Chanel má ve skutečnosti pětice symbolických barev a sice, základní černá a bílá, béžová, zlatá a červená.

Na počátku byla černá, kterou až do roku 1926 nosili pouze zaměstnanci. Uvedením kolekce „Malá černá“ ale Coco Chanel černou barvu pozvedla na barvu vyjadřující eleganci.

Poté přichází symbol čistoty a nevinnosti, bílá barva, která je vodičem světla a slunečních paprsků, které dokáží rozzářit tvář a přidat na kráse.

Béžová, teplá, jednoduchá a přirozená pastel, která harmonicky doplňuje kompozice černé a bílé. Působí velmi neutrálně a podtrhuje smysl pro eleganci.

Zlatá barva symbolizuje vznešenost, bohatství a moc. Zlatá je zkrátka znamením luxusu, kterým jsou opředeny jak módní kousky Chanel, tak i šperky a doplňky.

A konečně se dostáváme k barvě života, ohně a vášně, kterou je červená. I ta je totiž neodmyslitelně spjata s Coco, jejíž rty zdobila právě sytě rudá.