Charitativní kalendář pomůže dětem v Bangladéši

Charitativní kalendář pomůže dětem v Bangladéši

Jak pomoct dětem v Bangladéši? Eva postavila školu a Martin nafotil charitativní kalendář. Společně mění životy i budoucnost chudých dětí.

Vicemiss 2007 a současná ředitelka České Miss, Eva Čerešňáková, loni v létě otevřela základní školu v jedné z nejchudších zemí světa – Bangladéši. Na poslední návštěvu ji doprovázel partner Martin Ditmar, který nafotil set pozoruhodných fotografií, ze kterých vznikl charitativní kalendář na rok 2017. Výtěžek z prodeje plného emotivních fotografií půjde na dobročinné účely.

V roce 2009, kdy se půvabná modelka vydala do Bangladéše poprvé, pomáhala řadě dobročinných organizací. Bangladéš ji však šokoval nepředstavitelnou chudobou a bezmocí místních lidí. „Hodnota peněz je úplně jiná než ve vyspělém světě. Jen za dolar denně tam dítě má vzdělání, základní výživu, ošacení a bydlení. A přesto si to mnoho rodin vůbec nemůže dovolit.“

Pod záštitou svého charitativního projektu 4U2 – začala Eva shánět potřebné finance, sponzory a pořádat benefiční večery. Za sedm let vybrala téměř 1.200.000 Kč, které průběžně putovaly právě na podporu vzdělání a výživy dětí v Bangladéši. Z výtěžku posledních dvou benefičních večerů 4U2 se rozhodla nechat postavit základní školu pro děti v Kata Bari, chudé oblasti kousek od hranic s Indií, a dopřát jim tolik potřebné vzdělání. Se začátkem loňského roku se mohlo začít stavět a v létě byla základní škola hotová.

Když se v srpnu otevírala škola, která umožňuje studovat více jak stovce žáků ve čtyřech třídách, vydala se Eva do Bangladéše za dětmi podruhé. Mimo jiné zajistila od českého sponzora i vybavení třídy, její partner Martin Ditmar nakoupil pro učitele moderní tablety a jak sama Eva říká, bylo to nesmírně dojemné: „Moc ráda jsem se do Bangladéše vracela. Víte, podmínky, v jakých tam lidé žijí si lidé v Evropě ani nedokážou představit. I my jsme bydleli ve skromných podmínkách, ale celá cesta byla hlavně o emocích. Ta radost dětí, když se škola otevírala, ty úsměvy a nadšení, nedá se to slovy ani popsat. A to je jen skutečnost, že budou mít příležitost získat základní vzdělání.“

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram