Christian Dior Podzim 2014 Couture

Christian Dior Podzim 2014 Couture

Couture kolekce módního domu Christian Dior je jednoduchá a čistá, přesto místy komplikovaná a neobvyklá. Raf Simons si pro nás připravil přes šedesát modelů.

Módní dům Christian Dior odprezentoval svou novou Haute couture přehlídku před pozadím z orchidejí a prázdných tmavých židlí. Rafu Simonsovi, kreativnímu řediteli u Christiana Diora, se pomalu ale jistě daří být se svými kolekcemi úspěšný, umí totiž bravurně pracovat se světlem a barvami. Jeho střihy jsou jednoduché, elegantní a čisté. Simons sahá i ke vzorům, přechodu barev v oblasti obuvi a neobvyklým délkám sukně od šatů. Kolekce čítá přes šedesát modelů, tak pojďte, my vás jimi rádi provedeme.

Módní přehlídku bychom mohli rozdělit do 8 částí, ač vám možná připadá, že jsou jen 2 - šaty a kalhotové kostýmky. Nebudeme v modelech hledat hlubší historické základy, ale také vám Simonsovy róby připadají jako malý návrat k obručím Marie Antoinetty? Po náznacích obručí na přehlídkovém mole následovaly současnější kombinézky nebo šaty s páskem, dlouhé kabáty, z nichž vykukovaly barevné nohavice nebo výrazné boty se špičkou. Raf Simons pokračoval s šaty nad kolena, vyšívanými kabátky, vzorovanými šaty praktičtějšího ražení, elegantními kalhotovými kostýmky a závěr nám samozřejmě opepřil večerní částí s róbami se zvláštní délkou do poloviny lýtek a nadýchanou sukní. Veškeré pojetí Simonsových návrhů je samozřejmě velmi moderní a aktuální, ale bystré oko vzdáleně podobné prvky s minulými trendy sem tam na modelech zahlédne, musíte k tomu ale mít velkou fantazii.

U kreativního ředitele módního domu Christian Dior, Rafa Simonse, je nám sympatické, že se jen málokdy nechává inspirovat minulostí. Nečerpá z hojně používaných trendů třicátých, šedesátých či sedmdesátých let. I poslední dobou populární dvacátá léta nechala Simonse naprosto chladného. Takové múzy rád ponechává svým kolegům, a když už se ohlédne, je to jen na chvíli přes rameno, kdy ho historie, a to především historie jeho vlastní země, donutí se zamyslet. Minulost se tak spíše projevuje v samotném myšlení tohoto návrháře než v reálném provedení jeho návrhů. Dle jeho vlastních slov při vytváření Haute couture kolekce často myslel na Belle Époque, éru přelomu 19. a 20. století, a na to, co by v takové době dělal on sám a o co by se zajímal. Které trendy, tvary a prvky by ho uchvacovaly? Konkrétně Raf Simons nic neprozradil, ale vy si to, co ho inspirovalo, můžete prohlédnout v naší fotogalerii pod článkem.

Zdroj: style.com, vogue.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram