Cider – jablečný ocet a jeho pozitivní účinky na naše zdraví

Cider – jablečný ocet a jeho pozitivní účinky na naše zdraví

Zdravé potraviny a zdravé recepty jsou stále více v kurzu. V poslední době se ale nejvíce mluví o jablečném octu a jeho magických účincích na naše zdraví i krásu.

Objevte magické účinky nového hrdiny zdravé kuchyně – jablečného octu. Cider, jablečný ocet, není žádná novinka, po staletí byl používán k vaření, ale také v přírodní medicíně. Jablečný ocet je díky svým blahodárným účinkům jedničkou mezi octy. 

1. Zlepšuje trávení a detoxikuje
Pokud je jídlo současně vaší zálibou mohou vás často potkávat trávicí potíže. A právě jablečný ocet stimuluje náš trávicí systém. Ke správnému nastartování našeho zažívání stačí  15-30 minut před jídlem vypít jednu sklenici teplé vody s 1 lžičkou medu a 1 lžičkou jablečného octa. Za účelem detoxikace se doporučuje vypít před každým jídlem velkou sklenici vody s 1 lžící jablečného octa. Podle výzkumů dokáže jablečný ocet také snížit pálení žáhy.

2. Cukrovka
Při každodenním užívání dokáže jablečný ocet zlepšit citlivost na inzulín a snížit cukr v krvi. Vždy je však třeba jej zředit s vodou nebo džusem, či konzumovat s olejem jako zálivku. Přece jen i ocet je kyselina a tak může spálit jemné sliznice trávicího traktu.

3. Hubnutí
Jablečný ocet může být dobrým pomocníkem při hubnutí. Sice neodbourává tuky, ale díky kyselině octové potlačuje chuť k jídlu. Tím pádem zvyšuje pocit sytosti. Pravidelným jídlem menších porcí se však hubne velmi, velmi pomalu, proto je třeba přidat alespoň nějaký ten pohyb.

4. Zvyšuje imunitní systému
Oslabený imunitní systém je v dnešní stresové době na denním pořádku. Jen tak to ale nepoznáte. Jablečný ocet může působit jako prevence nebo rovnou jako povzbuzovač při chřipce, nachlazení, ale i pocitu nevolnosti nebo únavy. Dejte si proto šálek horké vody s 2 lžičkami jablečného octu, přidejte kajenský pepř, citron a med či agáve sirup. Než budete pít, zhluboka se nadechněte, protože tento octový životabudič uvolňuje i vedlejší nosní dutiny a mimo to doplní vašemu tělu řadu vitamínů a minerálů.

5. Akné a kožní problémy
Jablečný ocet je také známý jako vynikající přírodní prostředek k léčbě akné. Tento ocet má sílu absorbovat přebytek oleje z naší pokožky a zabít bakterie, které často vedou právě k akné. Ale to není zdaleka vše. Jablečný ocet obsahuje také síru, která bojuje s účinky stárnutí, redukuje červené skvrny a vyrovnává pH.

Svou denní péči z jablečného octu si můžete vytvořit jednoduše sami doma! Smíchejte jednu část octu na 3 díly vody. Naneste roztok na postižená místa pomocí vatového tamponku, nechte 10 minut působit, důkladně opláchněte vodou a během dne ještě 3x zopakujte.

Jablečný ocet je jednoznačně víc než jen obyčejná zálivka, tak neváhejte a zařaďte ho co nejdříve do svého každodenního jídelníčku.

Zdroj: swide.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram