Co jsou vlastně silikony a parabeny, proč se jim vyhýbat?

Co jsou vlastně silikony a parabeny, proč se jim vyhýbat?

Lahvičky kondicionérů i krémy na ruce na nás křičí hesla, že jsou bez parabenů, silikonů a konzervačních látek. Podíváme se na to, za jakým účelem tyto látky v kosmetice bývají a jak těmto heslům vlastně rozumět.

Parabeny
jsou konzervační látky, při běžném hovoru označovány jako "Éčka". Do kosmetiky se přidávají především díky svým antibakteriálním účinkům. Pro výrobce je tak výhodné, že produkty mají delší dobu exspirace. Studie ale prokázaly, že parabeny mají tendenci  chovat se podobně jako hormon estrogen a tak narušovat hormonální rovnováhu nebo i způsobovat zdravotní potíže. Často také vězí za podrážděním pokožky.

Kosmetika bez parabenů tak možná vydrží kratší dobu, ale jinak to na účinky produktu nemá vliv. Nejsnazší je proto hledat produkty, které jsou rovnou označovány jako "bez parabenů". A pro jistotu si zkontrolovat složení, jestli tam nezahlédnete nějaké velké E!
       

Silikony
jsou látky, které na etiketě najdete pod označení Silicone nebo názvy končící pouze na -icon. Přidávají se především do primerů pod make-up, které slibují vyhlazení pleti. Stejně často je najdete v přípravcích na vlasy, v kondicionérech a kúrách. Mnoho značek je vynechalo ze složení v šampónech právě z důvodu žádané cedulky: Bez silikonů. U vlasů ale silikony zajišťují dojem hebkých a lesklých vlasů. 

Proč tedy silikony nepoužívat? Při použití na obličej pleť hodně zanáší a také vysušují. Proto pokud používáte silikonové báze pod make-up, mělo by to být jen výjimečně při nějaké příležitosti. Citlivější pleť na ně totiž může okamžitě reagovat zanášením pórů.
Při delším používání pleť ucpávají a ona si časem přestane vyrábět vlastní maz. 

Zda dáte přednost dlouhé výdrži kosmetických produktů nebo lesklým vlasům, je na vás.

Každopádně platí, že bychom neměly hledět pouze na tyto dvě látky, ale zajímat se o celé složení, protože parabeny a silikony často nemusí být zdaleka tím nejhorším!

 

Zdroje obrázků: fancylifecorner.com; polki.pl

 

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram