Co jste nevěděli o Coco Chanel

Co jste nevěděli o Coco Chanel

Kdo by neznal geniální návrhářku, která předběhla svou dobu. Dala ženám nezávislost, sebevědomí i důležitost. Některá fakta však veřejnosti unikla. Pojďte se s námi podívat na 10 věcí, které jste nevěděli o Coco Chanel.

1. Jmenuji se Coco

Chanel sice bylo původní rodné přijímení. Coco Chanel se však byla zapsána do rodného listu jménem Gabrielle Bonheur Chanel. Coco si začala říkat až ve 20ti letech, kdy pracovala u své tety v krejčovské dílně. Je však nejasné, proč se slavné návrhářce dostalo zrovna přezdívky Coco. Existují dvě teorie. Buď je jméno Coco odvozené od tehdy populární písně s názvem "Ko Ko Ri Ko" nebo je to čistě jazyková odvozenina od francouzské zdrobněliny slova miláček.

2. V záři reflektorů

Málokdo ví, že Coco Chanel se snažila proslavit na jiném uměleckém poli. Od mládí snila o tom, že se stane slavnou zpěvačkou. A za svým snem si tvrdě šla. Nechala se zaměstnat jako barová zpěvačka v jednom francouzském lázeňském rezortu. Ačkoli ohlasy na její hlas nebyly nijak zvlášť negativní, Coco Chanel brzy poznala, že ji kariéra v tomto směru nečeká a vrátila se k tomu, co milovala. K módě.

3. Mohla se stát vévodkyní

Milostný život návrhářky byl pestrý. Coco Chanel si však nechala záležet na tom, aby vždy zachovala dekórum a zachovala si image silné nezávislé ženy. Mezi její milostné aféry patřil i téměř 10 let trvající vztah s druhým vévodou z Westminsteru Hughem Grosvenorem. Ten ji nakonec požádal o ruku. K překvapení všech jej návrhářka rázně odmítla. Později celou věc okomentovala pro veřejnost těmito slovy: „Víte, na světě je spousta vévodkyň, ale pouze jedna Coco Chanel."

4. Dlouhé roky práce

Lidé se často milně domnívají, že Coco Chanel byla vlastně slavnou jen co vzala do ruky tužku a papír. Ale tak snadné to nebylo. K tomu, aby jméno Chanel znal celý svět vedla dlouhá cesta. Poprvé se Coco Chanel dostala k řemeslu díky své tetě, která vlastnila krejčovskou dílnu. Coco si pak sama otevřela vlastní butik se svou tvorbou v roce 1913. Dlouhých 12 let jí trvalo než si o ní začala povídat francouzská smetánka a její jméno raketově stoupat vzhůru. Po dvanácti letech totiž Coco Chanel vytvořila a ušila revoluční dámský oblek. Ikonické sako s velkým výstřihem, vystuženými rameny a designovými kapsami byl revoluční svým stylem a funkčností. Střih dokonce nese návrhářčino jméno.

5. Na ostří nože

Ačkoli Coco Chanel měla jistě velký vliv na tvorbu ostatních návrhářů a její činnost inspiruje návrháře dodnes, je nutno přiznat, že se s lidmi ze své branže absolutně nesnesla. Své o tom například vypovídají její slova na účet návrháře Yves Saint Laurenta: „Saint Laurent má opravdu dobrý vkus. A čím více mě kopíruje, tím více se jeho dobrý vkus projevuje." Na nože byla také se slavným návrhářem Cristóbalem Balenciagem, kterého nazvala příliš starým na to, aby rozuměl moderním trendům ve světě módy.

6. Známou vůni Chanel No.5 nikdy Coco nevytvořila

S jménem Chanel si často představíme i nejslavnější vůni na světě. Chanel No.5 byl oblíbeným parfémem slavných žen, mezi nimi například Marilyn Monroe. Zajímavostí však zůstává, že vůni Chanel nikdy nevytvořila. Pouze propůjčila parfému své jméno a stala se tak první návrhářkou na světě, které byla zasvěcena vůně. Coco nicméně pomáhala při výběru příměsí a konečně ani číslo 5 není v názvu náhodou. Pětka totiž byla návrhářčiným šťastným číslem.

7. Princezna nebo dělnice bez rozdílu

Postupem času se Coco Chanel stává pojmem a u návrhářky si nechávají šít nejen střední třída, ale zájem mají i urození. Coco ale razantně několik urozených princezen a vévodkyň odmítla. Podle jejího názoru princezny a šlechtičny obecně měly ze zkušenosti problémy s včasným zaplacením účtů za ušité šaty a ona prostě nevidí důvod, proč by měla někomu dávat něco zadarmo jen proto, že má šlechtický titul. „Mně taky nikdy nikdo nic nedal!" nechala se slyšet návrhářka.

8. Co na srdci, to na jazyku

Coco Chanel byla ženou od rány a pro ostré výroky nešla nikdy daleko. Například rozhodně na veřejnosti neskrývala svou nenávist vůči herečce Bridget Bardot. Jednou ji nazvala zlatokopkou, jindy se nechala slyšet, že je hereččin výstřih pro ni už trochu moc. Nešětřila ani módní redaktory. O jednom editorovi nejmenovaného magazínu dokonce řekla, že vypadá jako opičák, za to jeho jazyk je ostrý jako břitva, editor totiž nelibě zkritizoval jednu z kolekcí Chanelové.

9. Very Important Person

Kariéra Coco Chanel dosáhla vrcholu, když ji magazín Time zahrnul jako jedinou návrhářku mezi 100 nejdůležitějších lidí 20. století. Jméno ženy, která začínala od píky jako prostá venkovská dívka bez vyššího vzdělání, tak stanulo vedle postav jako byli členové kapeli The Beatles, Lucille Ball, Louis Armstrong a Charlie Chaplin.

10. Au revoir

Návrhářka zemřela 10. ledna roku 1971 v apartmánu Hotelu Ritz, kde přes 30 let žila. Ještě před svou smrtí odkázala značné mění (asi 300 tisíc franků) ruskému baletnímu souboru, který dlouhodobě za svého života podporovala. Apartmán, ve kterém Coco Chanel zemřela, byl zakonzervován a dodnes slouží jako tichá vzpomínka na tuto velikánku světové módy. Pohřbu se zúčastnilo několik slavných modelů a modelek, státníků, filmových a televizních hvězd a poklonit se své kamarádce a kolegyni přišli i návrháři Yves Saint Laurent a Pierre Balmain.

WWD; Slice

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram