Co nás zaujalo na Designbloku?

Co nás zaujalo na Designbloku?

Designblok letos představil rekordní počet zahraničních značek a designérů, ale samozřejmě i tuzemské stabilní tvůrce i studenty. Prozradíme vám, které instalace nejvíce zaujali nás.

Kromě prestižních módních a kosmetických domů jako je Giorgio Armani Cosmetics nebo Swarovski bylo letos z celkových 40 módních účastníků hned 9 zahraničních módních návrhářů.

Vedle vítěze prestižní holandské soutěže Lichting Bastiana Vische, který byl vybrán do Diploma Selection, přiletěla například i Lena Lumelsky, etablovaná antverpská módní návrhářka. Tradiční americká značka LEE oslavila na Designbloku 125 let svého vzniku unikátní instalací Jana Plecháče a Henryho Wielguse. Hvězdou módní sekce Designbloku byl bezesporu také Holanďan Gijs Bakker, jeden z nejvýznamnějších designérů šperku na světové scéně. 

Z české špičky autorské módy se návštěvníkům představila Monika Drápalová, Hana Zárubová, Liběna Rochová nebo Pavel Brejcha. K vidění byli ale i začínající autoři – Lukáš Spilka, Štěpán Růžička, Lenka Vacková, Renata Dračková, Narnish a mnoho dalších.

Za redakci Módy bychom rádi dále zmínili značku Gravelli, která se zabývá tvorbou designových produktů z betonu. Již dříve ve spolupráci s módní návrhářkou Mirkou Horkou vyvinuli oděvy z betonu, které jsou skutečně nositelné a k mému překvapení je lze i prát. Nyní na Designbloku představili novinku, kterou vyvýjeli dva roky, a to betonové šperky.

V sekci Diploma Selection (mezinárodní výstava a módní přehlídky nejlepších absolventů módních ateliérů vysokých škol Evropy) nás velmi zaujala Anna Leschingerová, která vytvořila multifunkční deku nazvanou Given coat, určenou pro člověka v kritické situaci.

Experimentální pánskou kolekci SS 2015 inspirovanou světem rybářů a novelou Stařec a moře Ernesta Hemingwaye zde prezentoval Moon Hocheol.

Zajímavý přístup prezentoval Bastian Visch , který ve své kolekci řeší průnik kultur i hledání ideálního modelu krásy. 

ELLE talent card získal projekt NARNISH Sáry Beránkové a Karolíny Karpíškové a jejich kolekce, ve které se odráží proces oblékání, koexistence a pohybu.

Z vysokých škol poté zajímavou instalaci nabídl Ateliér oděvní a textilní design UJEP FUD. Instalace závěrečných módních projektů v prostoru s meziatélierovou participací byla inspirována prostředím a kontextem dnešní doby. Instalace byla interaktivně pojatá, zvuk konkrétních modelů byl po celou dobu zevnitř modelu nahráván a návštěvníci si mohli sluchátky tyto zvuky, pouhým uchem neslyšitelné, poslechnout.

Na výstavě talentovaných studentů českých vysokých škol Designblok Talent Card zastupovala módní sekci Lenka Vacková a Renata Dráčková. Obě studentky UMPRUM prezentovaly své klauzurní práce. Renaty práce zpracovává téma identita s podtématem transformace tradičních ručních technik do současnosti.

Zdroj: Foto: Andrea Pujmanová

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram