Dámské kimono v historii i módě dneška

Dámské kimono v historii i módě dneška

Kimono, tak jednoduché a krásné, se rozšířilo do celého světa a dnes je součástí každého moderního šatníku. Kde se vzalo a jak ho nosit?

Ani letos se trend nošení kimona z dámské módy nevytrácí. Oděv, který pochází z Japonska, tvořil základ odívání v této zemi po mnoho staletí. Postupně se i díky módním přehlídkám rozšířil do celého světa. Nicméně v současné době není v jeho původní formě, ale jako kombinace s módou západního světa.

Historie japonského kimona
Kimono má jednoduchý rovný střih ve tvaru písmene T, se širokými rukávy. V tradičním japonském odívání zvyklo být přepásané širokým páskem zvaným obi. Dámská kimona jsou typická svou barevností a vzory, čímž spolu s kvalitním hedvábným materiálem vytvářejí fascinující dojem. Nosily ho nejen pro Japonsko typické gejši, ale i "obyčejné" ženy při slavnostních příležitostech, a tak je tomu i dodnes.

Kimono v módě dneška
Módní návrháři, kteří se inspirovali japonskou kulturou, přinesli trochu odlišný pohled na nošení kimona. Už nejde jen o tradiční samostatný oděv, ale o součást moderního šatníku. Střih se mírně pozměnil, avšak rozdíly můžeme spatřit také v materiálovém provedení a délce. Díky tomu můžete kimono zařadit do svého šatníku téměř celoročně i vy.

Dámské kimono na různé styly
Moderní kimona se velmi dobře hodí k bohémskému stylu oblékání, v oblibě ho mají i hippie příznivci. Bývají z lehkých materiálů podobných saténu, průsvitné, háčkované, s třásněmi nebo výšivkami. Barevné vzorované kimono zkombinujte s jednoduchým tílkem a šortkami, doplňte sandály na platformě, plátěnými teniskami a výraznou bižuterií. Takto oblečená můžete vyrazit na letní festival nebo procházku pod širým nebem.

Jednobarevné nebo jemnější vzorované kimono vyzkoušejte jako alternativu saka, či svetříku na zapínání. Je vzdušné a splývavé, proto příjemně oživí jednoduchý oděv a přidá mu ženskost. V tomto případě si dejte pozor na materiál, aby kimono nepůsobilo jako součást pyžama nebo domácí oděv. Vyzkoušejte kombinaci jednobarevného kimona s šaty v délce nad kolena, s topem a elegantními kalhotami nebo ležérnější verzi s úzkými džínsy.

Zdroj: multiseo

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram