Designérka Eva Klabalová propojila zlínskou tradici s moderní technologií

Designérka Eva Klabalová propojila zlínskou tradici s moderní technologií

Nejdříve se Eva Klabalová naučila správně vytvořit obuv, dnes vede vlastní značku a boty ušité ve zlínských továrnách prodává do světa.

Z dětského snu stát se módní návrhářkou se najednou Eva Klabalová jako blesk z čistého nebe rozhodla přihlásit se raději na design obuvi. Při studiu na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně zjistila, že zdaleka nejde jen o design, ale také o řemeslo samotné. Jak sama říká, teorie ze školy je jedna věc, bez potřebné praxe, kdy sama boty šila a kompletovala, by ale dnes nebyla tam, kde je. Díky své dynamičnosti a touze se zdokonalovat (stejně tak jako cestovat) přijala mladá studentka designu obuvi hned několik příležitostí odcestovat. Po Polsku a Turecku zakotvila na delší dobu v Jeruzalémě, kde po půl roce studia dostala nabídku na práci asistentky.  Vzdělání pak dokončila studiem magisterkého programu v Holandsku, zaměřeného na inovace v obouvání.


Facebook: KAVE-footwear

Právě při pobytu v Jeruzalémě objevil její modely obuvi časopis Vogue a následně je otiskl. Byť v přístupu k tvorbě obuvi nezaznamenala mezi jednotlivými kulturami markantnější rozdíl, odlišnosti jsou znatelné v preferencích zákazníků. "Češi jsou konzervativnější. Chtějí nosit spíše tmavší boty, ale doufám, že se to změní a lidé časem budou chtít být více vidět," říká Eva Klabalová. Ani ne třicetiletá designérka ve své značce Cave spojuje obě hlediska - boty sice ladí převážně do tmavších barev, na podrážce a gumě však nechá vyniknout zářivé odstíny s trochou extravagance. 


Facebook: KAVE-footwear

 Kromě vedení vlastní značky Eva dnes pracuje jako designer a product developer zejména pro zahraniční firmy a pořádá workshopy a tréningové programy nejen pro profesionály, ale i pro veřejnost. V Česku jeden takový workshop zabere celé čtyři víkendy, po nich si ale návštěvníci domu odnesou vlastní pár obuvi přesně podle svých představ. Seznámí se tak blíže z praktickou výrobou a samotným řemeslem. Do workshopu se může přihlásit kdokoli, nepotřebuje k tomu žádné předchozí vzdělání ani zkušenosti. 


Facebook: KAVE-footwear

V následujících měsících ji čeká výroba nové kolekce pro vlastní značku, cesta do Číny, či účast na obuvnické konferenci v Los Angeles, kam byla pozvána prezentovat svoji práci a innovativní přístup k designu a výrobním procesům.

Facebook: KAVE-footwear

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram