Desscode: Black Tie

Desscode: Black Tie

Co znamená, když na pozvánce stojí Black Tie? Poradíme vám, co obléct, a jak se vyvarovat módnímu faux pas.

Black Tie neboli cravate noir je hned po White Tie druhým nejvíce formálním dress codem. Řadí se mezi večerní dress cody, které by neměly být na událostech, které se konají dříve než v 19 hodin. V porovnání s White Tie, který na pozvánkách stojí jen opravdu zřídka, je Black tie o něco běžnější. Dříve byl běžně nošen i do opery, dnes se s ním setkáme na galavečerech, premiérách, státních událostech, plesech a v některých případech i na luxusních svatbách.

Black Tie Optional: Je pravděpodobně jedním z nejvíce matoucích dresscodů. Týká se především mužů a říká, že se hostitel oblékne do smokingu, avšak pro hosty už není povinný a mohou si místo něj obléct černý oblek. Pokud doma smoking máte, určitě byste si ho obléct měli, pokud by to pro vás však znamenalo komplikace s půjčováním či kupováním, můžete sáhnout právě po černém obleku.

Black Tie Creative: Black Tie Creative naopak znamená, že dress code dodržet musíte, avšak můžete si pohrát s barvami, materiály a doplňky. V tomto případě určitě platí, čím nápaditější, tím lepší. Klidně můžete sáhnout po sametu, barevných košilích nebo vyměnit lakované boty za kožené loafers. 

VZNIK BLACK TIE

Smoking vznikl v 19. století odvozením od klasických britských a amerických oděvních kousků. Postupem času se stal součástí mužských šatníků, avšak na stupni formálnosti byl zařazen až za frak. Začátkem 20. století byla ustanovena oficiální podoba Black Tie dress codu, která se zachovala dodnes. Po první světové válce byl smoking prohlášen za oficiální večerní dress code.

SMOKING PRO MUŽE

Jak bylo již zmíněno výše, black tie je synonymem pro smoking. Tedy klasicky střižené sako se saténovými či hedvábnými klopami, doplněné o kalhoty stejného materiálu s lesklými lampasy - hedvábné či saténové pruhy na bočních stranách nohavic. Nejvhodnější barvou je černá, můžete však sáhnout i po tmavě modré. Košile může být pouze bílá s dvojitými manžetami. Nejčastěji ji vidíme s černými knoflíčky, můžete však zvolit i variantu se skrytým zapínáním. 

Nedílnou součástí je klasický černý motýlek, který může být buď šitý, nebo vázaný. Obuv by měla být černá, ideálně lakovaná. Nejvhodnějším jsou polobotky typu oxford. Ke smokingu byste určitě neměli nosit klasický pásek, můžete ho však nehradit černým smokingovým pásem. Dnes již není vyžadován, rozhodně s ním však neuděláte žádnou ostudu. Chcete-li outfit trochu zpestřit, můžete doplnit kapsu kapesníčkem nebo květinou.

ŽENY A BLACK TIE DRESS CODE

Stejně jako u White Tie i tentokrát to mají ženy o něco jednodušší než muži. Neplatí pro ně tak přísná pravidla a tak svůj outfit mohou přizpůsobit příležitosti. Pokud půjde o státní událost či galavečer, s největší pravděpodobností obléknou večerní róbu, pokud se však bude jednat o premiéru filmu, mohou zvolit i krátké šaty. Barvám, tvarům ani materiálům se meze nekladou.

pinterest.com, theidleman.com, bondbrothers.ie, flicker.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram