Dresscode: Cocktail attire

Dresscode: Cocktail attire

Domů vám přijde pozvánka na společenskou událost, na které stojí: Cocktail? Co vybrat, abyste zazářili a nezpůsobili faux pas?

Když vám přijde pozvánka, kde stojí dresscode cocktail attire, nečekejte, že jdete popíjet koktejly někam do baru. Jedná se o odpolední nebo podvečerní společenskou událost, jako jsou třeba firemní večírky, vernisáže a v některých případech i svatby. Jde spíš o méně formální událost, neplatí však, že můžete dorazit v tričku a kalhotách. Při výběru outfitu si určitě vzpomeňte na tři základní věci - kde se událost bude konat, v kolik hodin začíná a kdo je můj hostitel. Podle toho vytušíte, jakou barevnost zvolit a jestli outfit doladit formálními doplňky, nebo spíše něčím hravým.

Vznik cocktail attire

Samotný název cocktail je odvozen z pestrosti kohoutího ocasu. Když se zaměříme trochu na historii takzvaných "cocktail party", dostaneme se do St. Louis, Missouri někdy do období první světové války. Paní Mrs. Julius S. Walsh Jr. pozvala k sobě domů přibližně 50 hostů na jednohodinovou odpolední událost. Právě díky této události máme také pojem "cocktail hour" neboli koktejlová hodinka. Koktejl je zkrátka veselá a živá akce, kde si můžeme vyhrát s barevností. Cocktail attire nabrala na popularitě ve 20. a 30. letech. V zámožnějších rodinách si hosté užívali trochu pohody a předvečerních drinků - tento dress code se tak stal přechodem mezi dnem a večerem. 

Muži a cocktail attire?

Zřejmě nejvhodnější volbou pro muže je šedý oblek. Pokud se jedná o událost, která začíná kolem páté hodiny odpolední, je opravdu skvělou variantou - není příliš formální, ani příliš tmavý vzhledem k denní době. Sáhnout můžete i po tmavě modré, popřípadě po kombinaci elegantních kalhot či chinos s blejzrem kontrastní barvy. Nebojte se výraznějších doplňků, jako jsou kapesníčky či vzorované kravaty. U mužů má cocktail attire mnoho společného se semiformal dresscode.

Pro ženy koktejlky

Cocktail attire je jak pro muže, tak pro ženy velmi kreativním dresscodem, kde se nabízí velká škála možností. Dámy by neměly oblékat dlouhé šaty - nejvhodnější jsou naopak krátké koktejlové šaty, kostýmky či overaly. Přednost se dává výrazným barvám, nemusíte se bát ani třpytivých či flitrových materiálů (avšak všeho s mírou). Zcela vhodné jsou takzvané malé černé, které jsou opravdu jedním z nejvíce univerzálních kousků celého šatníku.

Pokud dáváte přednost jednodušším šatům, vyhrát si můžete například s obuví nebo psaníčkem. Volte kontrastní barvy, výrazné detaily nebo také hravé aplikace. Nebojte se ani šperků, které můžou krásně doplnit celý outfit a utvořit ucelený komplet.

techtarget.com, pinterest.com, hespokestyle.com,
staginclub.com, royalfashionists.com, alexie.co

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram