Dresscode: White tie

Dresscode: White tie

Co si obléct, když na pozvánce stojí White Tie? Dnes se zaměříme na nejhonosnější dress code, který vás může na událostech a akcích potkat. 

White tie neboli full evening dress je nejvíce formálním dress codem, se kterým se můžeme setkat. Jedná se o oděv na nejspolečenštější večerní akce, jako jsou ceremoniály v nejvyšších kruzích, udílení Nobelových cen, plesy v opeře či státní události. Běžně se s tímto typem dress codu nesetkáme, o to důležitější je ho dodržet. Co bychom o white tie měli vědět?

 

VZNIK WHITE TIE

White Tie vznikl koncem 18. století ve Velké Británii, kdy muži začali upouštět od nazdobených košil a okázalých kabátů a začali se inspirovat módou venkovských gentlemanů. V polovině 19. století se tak minimalistická černobílá kombinace stala pro muže z vyšších tříd  standardním spojením na večerní akce. Začátkem 20. století byl frak běžnou součástí šatníku gentlemanů patřících ke smetánce. 

WHITE TIE U MUŽŮ

U mužů je tento dress code o poznání striktnější než u žen, proto jim dnes budeme věnovat trochu více pozornosti. Pánský white tie je v černobílém spojení, hlavní roli v něm hraje frak, který by měl být ušitý z černé vlněné látky. Měl by být jednořadý a vždy delší než vesta. Trochu volnější je pak výběr provedení, muž může zvolit model s vnější kapsou nebo bez ní. Frak je doplněn kalhotami s vysokým pasem ze stejného materiálu, na bocích mohou být sametové lampasy. Pozor, v případě tohoto dress codu zvolte šle a ne pásek! Ideální obuví jsou černé lakýrky typu Oxford.

Naopak v bílé barvě (maximálně s lehkým nádechem slonovinové kosti) musí být vesta z piqué bavlny, kde můžete zvolit jak jednořadé nebo dvouřadé zapínání. Pod ni potom patří speciální white tie košile s odepínacím límečkem, která by měla být z bavlny a také tkaná ve vzoru piqué nebo marccela. Všechny knoflíčky, včetně těch manžetových, by měly být  nejlépe z perleti, můžete však sáhnout po platinové, stříbrné nebo po bílém zlatě. Další důležitou součástí je bílý, ručně vázaný motýlek.

Chcete-li outfit něčím zpestřit, můžete sáhnout po bílé šále, bílém šátku do klopy nebo cylindru.

PRO ŽENY VELKÁ VEČERNÍ

Ženy oblékají při této příležitosti dlouhou večerní róbu, klidně mohou sáhnout po velmi honosných, okázalých kouscích. Jak jsme již zmiňovali, ženy to mají trochu víc jednodušší než muži, mohou tedy sáhnout po různých střizích, barvách i dekoracích. Vedle sebe se tak mohou ocitnout dvě ženy ve zcela odlišném typu šatů: jedna ve splývavých šatech s dlouhým rukávem a výrazným dekorem (jako je volán, výšivka...), druhá pak v honosné, objemné večerní toaletě s odhalenými rameny. Jako doplňky jsou přípustné šperky, čelenkyvečerní rukavice překrývající lokty.

parisiangentleman.fr, popsugar.com,
businessinsider.com, lecturas.com, collider.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram