Dům jako z pohádky postavil Jan Šépka v pražských Kyjích

Dům jako z pohádky postavil Jan Šépka v pražských Kyjích

Stavba ve svahu uprostřed zahrady vznikla pod rukama uznávaného českého architekta Jana Šépky. Dům stojí v pražských Kyjích.

„Na severním svažitém pozemku v Praze – Kyjích, odkud je pěkný výhled do údolí, se v současné době nachází šest vzrostlých stromů. Navržená stavba rodinného domu se snaží svým malým objemem i charakterem mezi tyto stromy začlenit. Ve zkratce by se tedy dal koncept označit jako Dům v sadu. Kromě vlivu zahrady měl výrazný podíl na tvar a dispoziční řešení také orientace a svažitost pozemku,” uvedl ke svému projektu architekt Šépka, který na projektu spolupracoval s Janem Kolářem a Vítězslavem Kůstkou.

Stavební plocha o 342 metrech čtverečních přináší pohled z obývajícího pokoje na údolí k Rokytce, zatímco další pokoje jsou orientovány na východ a na jih. „Půdorys stavby vychází z kruhu, jenž na jižní straně přechází do podoby dvou čtverců. V nich jsou situovány pokoje, kuchyň a sociální zázemí stavby. Dům je navržen jako dřevostavba s železobetonovým založením, které je v prudkém svahu minimalizováno pouze na betonovou nohu,” dodává autor domu.

V domě pak vynikají krbová kamna, jednoduchý design interiéru i dominantní dřevo. V pražské části však přesto dům působí lehce netradičně.

sepka-architekti.cz

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram