E-shop ZOOT čekají velké změny: Snaží se vymanit z finančních potíží

E-shop ZOOT čekají velké změny: Snaží se vymanit z finančních potíží

Online obchod Zoot, který má na českém trhu velmi silnou pozici vůči ostatním internetovým obchodům, čelí vážným finančním problémům. Minulý týden ve středu proto vedení firmy požádalo insolvenční soud o ochranu před věřiteli.

Výdejny štěstí přinesly smůlu

Internetový obchod ZOOT je na špičce v zákaznické oblíbenosti a známosti v České republice. Obchod s oblečením funguje totiž na jednoduchém principu, který se snaží eliminovat potíže, se kterými se online nakupování často potýká. Nejčastěji se jedná o objednání či dodání špatné velikosti či jiné představě o střihu oblečení ze strany zákazníka, který následně požaduje vrácení peněz. Oblečení si jednoduše můžete vybrat na internetu, přiřadíte svou velikost a zboží vám bude doručeno do tzv. Výdejny štěstí. V této výdejně si pak zboží můžete přímo vyzkoušet a případně ihned na prodejně vyřešit jakékoli nedostatky. Právě v tomto zdánlivě jednoduše dokonalém konceptu může být zakopaný pes. Princip je snadno zneužitelný a ztrátový. Někteří zákazníci si objednají do výdejny hned deset kusů oblečení, ale nakonec koupí jedno až dvě. Toto tvrzení uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus i ředitel společnosti eRockets Ondřej Klega:„Zoot je v problémech v podstatě od začátku, protože se mu nedaří překlopit do zisku. Velkou roli v tom hrají výdejny, kterých má po Česku 29. Nicméně tento koncept se ukazuje z dlouhodobého pohledu jako ztrátový.“

Ochrana před věřiteli do konce dubna

Finanční problémy společnosti začala média vnímat teprve minulý týden ve středu, kdy vedení společnosti podalo žádost insolvenčnímu soudu pro udělení ochrany před věřiteli. Zoot totiž aktuálně čelí dluhu v částce 472 milionů korun, přičemž závazky 65 milionů korun jsou po splatnosti více než tři měsíce. Mezi věřitele patří firmy jako například Natland Finance investiční fond, Česká pošta či BH Securitires. Natland je přitom majoritním věřitelem. Skoupením několika pohledávek například od Raiffeisenbank a dalších věřitelů shromáždila pohledávky ve výši 123 milionů a v zástavě má i akcie ZOOT. Soud žádosti o ochranu ZOOTu nakonec vyhověl a vyhlásil na majetek firmy tzv. moratorium před zahájením insolvenčního řízení. Firma má tak čas na restrukturalizaci a hledání nových příležitostí a investorů. Tato zvláštní forma ochrany majetku společnosti bude trvat až do konce dubna letošního roku. Soud také ustanovil předběžného insolvenčního správce, který bude na hospodaření s majetkem ZOOTu dohlížet, bude jím Lukáš Zrůst ze společnosti Konreo„Povinností předběžného správce je provést opatření ke zjištění majetku a k jeho zajištění, jakož i k přezkoumání dlužníkova účetnictví,“ uvedl Lukáš Zrůst pro deník E15.

ZOOT poškodilo i teplé počasí

Kromě konceptu, na kterém e-shop ZOOT dodnes fungoval, který je velmi nákladný, se objevují i další faktory, které pravděpodobně zapříčinily stav, ve kterém se společnost nachází. Podle některých ekonomů se na trhu objevila v posledních dvou letech velká konkurence v oblasti online obchodů s oblečením. Za zmínku stojí třeba vstup e-shopu AboutYou či Zalando na české trhy. Podle serveru iDnes.cz zase ZOOT postihl živelný faktor. Loňské první pololetí totiž negativně ovlivnilo teplé počasí, kvůli kterému došlo k vážnému výpadku sezónního prodeje jarního oblečení.

Nový firemní management

Je však nutno podotknout, že vedení firmy ještě nehází flintu do žita. Podle serveru iDnes.cz poskytne ZOOTu provozní financování Natland Group, v čele s podnikatelem Tomášem Raškou. V novém managementu firmy je i nový generální ředitel ZOOTu Lukáš Uhl, který působil i ve vedení známé společnosti zabývající se rozvozem jídel Dáme Jídlo.„Po dlouhodobých jednáních se podařilo dosáhnout dohody s částí věřitelů. Aktuální financování umožní rozšířit portfolio zboží a posunout firmu k profitabilitě. Zákazníků se současné dění nedotkne. Naopak nastavená opatření i do budoucna zlepší a zároveň zefektivní zákaznický servis,“ uvedl nový generální ředitel ZOOTu Lukáš Uhl pro server iDnes.cz.

iDnes.cz; Český rozhlas; E15; justice.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram