Eko stavby milujeme. Líbí se nám i La Héronnière.

Eko stavby milujeme. Líbí se nám i La Héronnière.

Všude kam se podíváme, jsou eko a bio výrobky. A když zrovna nebudeme rozebírat do hloubky pravdivost jednotlivých údajů, pak musíme říct, že se nám eko stavby opravdu líbí.

Musíme uznat, že představa rodinného domu uprostřed přírody, zahaleného do ekologických systémů, energeticky soběstačného a interiérem luxusního, potěšila naše oko. Kanadské studio Alain Clare Architecte si dalo na projektu zvaném Héronnière opravdu záležet.

Dům stojí v kanadském Quebecu, což je nedaleko města Montreal a jde plně s dobou a pokrokem. Designéři se nechali „strhnout“ ekologickým opakovaným užíváním, zásobami i okupací. Nakonec se jim podařilo vyjít zákazníkům plně vstříc.

Dům, který si plně vystačí s vlastní zásobou energií a materiálů, které nejsou chemicky ošetřeny, domov, který se ohlíží na recyklaci a je bez magnetického pole, vyzařuje naprostým souzněním s přírodou. Doslova a do písmene je tento domov znázorněním symbiózy mezi přírodou a člověkem.

Kanadské studio mělo pár překážek, se kterými se však vypořádalo po svém. Nerovnost povrchu vyřešily tři velké balvany, které tak oživily celý exteriér stavby i jeho interiérové rozložení. V přízemí najdete společenské prostory vnitřní i venkovní plus relaxační zóny a skleník.

Solární panely jsou zde samozřejmostí, podlahy tvoří beton a topí se především biomasou. V prvním patře pak najdete ložnice a koupelny zahalené do světlých barev, s výhledem na okolí.

alaincarle.ca

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram