Fashion fotografie s Laurou Kovanskou

Fashion fotografie s Laurou Kovanskou

Kdo je Laura Kovanska? Laura Kovanska je mladá komerční fotografka. Focení fashion a reklamy se věnuje více jak 10 let.

Laura Kovanska před rokem oslovila v Japonsku společnost Fujifilm ohledem navázání spolupráce. Podařilo se a dnes je to rok, co spolu úspěšně spolupracují. Laura pro ně udělala již několik exkluzivních workshopů a kurzů na téma fashion fotografie. Aktuálně má vypsán kurz fashion fotografie pro pokročilejší fotografy ve Fotolab.cz.

Laura Kovanska je především československou fashion & portrait fotografkou a art-directorkou, jejíž tvorba významně zasahuje do reklamy. Focení módy se věnuje více jak jedenáct let, pracovala a fotila také dva roky pro Robert Vano Gallery veškeré propagační materiály pro galerii i komerční partnery. Dodává fotografie do mnoha mezinárodních tištěných a online magazínů, je také letitou členkou PhotoVogue s první českou "fotkou dne". Letos byla také uznaná špičková kvalita její práce na oficiálním webu v mimořádném foto projektu Christian DIOR & Vogue "Poison Girl", kde Laura vyhrála TOP3 nejkrásnější fotky. Pracovala na mnoha reklamních kampaních, například pro Pilsner Urquel (FRISCO), Young Primitive, Heineken, Dearfriends, Czech Air Force, AVAST, Liga Lidských Práv a pro mnoho dalších firem a agentur. V současné době je také fotografkou a content&visual maker československé verze amerického magazínu Vice. 

V její tvorbě je znát čerstvý závan zahraničního stylu, kterým obohacuje český trh, jež se ještě drží minulosti a trochu se zdráhá experimentovat s moderními styly fashion. Laura se z Brna dostala na Slovensko na dva roky do RV Gallery, poté žila opakovaně delší dobu v americké Kalifornii a dnes je jejím domovem Praha. Laura nelpí na fotografických pravidlech, ba naopak. Velmi ráda destruuje hranice stereotypu a fádní představivosti. Pro její styl je typická vznešená elegance se skrytými příběhy, které jsou podpořeny rozbitím klasických kompozic a očekávání, a kombinováním fotografických technik. Laura boří hranice genderové identity, oslavuje radost ze života, mládí, různorodost a krásu. Díky svému otevřenému přístupu si vytvořila jedinečný a nezapomenutelný rukopis a styl, který dnes inspiruje mnoho fotografů.

Než se Laura dostala k fashion fotografii, studovala Multimediální komunikaci na Univerzitě Tomáše Bati. Už na škole jí ale uhranul fotografický atelier a potajmu se vkrádala do školního aťasu, kde vyvolávala a skenovala fotky. Jednoho dne se škole Laury zželelo - lézt pořád oknem není úplná pohodička a dalo jí ofiko kartičku a stáž na tomto oboru. Laura sice již studovala reklamní tvorbu, ale fotka jí táhla mnohem víc...

 

Fashion a Lifestyle jsou krásné a zajímavé žánry, které člověka donutí se zamýšlet nad lidským tělem a používat fantazii. Jsou to žánry, které dovolují si hrát. A možností hry je mnoho - ať už se vztahují k práci se světlem, přírodním či umělým, barevnými filtry, kontextem, či k práci s modelem/modelkou a samotným fotoaparátem. Změna ohniska může fotografovi nabídnout zcela novou perspektivu. Umět fotit fashion znamená umět fotit lidi, schopnost vcítit se do nich a pochopit, co lidskému oku lichotí a co naopak deformuje pojmy jako je krása.

            2_2.jpg

Vtiskněte spolu s Laurou Kovanskou emoce a fantazii do vašich módních fotografií. Naučíte se spolu s Laurou na tomto brněnském kurzu orientovat v produkci fashion & lifestyle fotografie, naučíte se pracovat s přirozeným a ambientním světlem, komunikovat s modelkou a improvizovizovat.

 

Text připravila: Romana Jokelová
Fashion fotografie: www.kovanska.com Backstage fotografie: www.rmjokelova.cz

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram