Festival mladé módy Arcolor strávil den s Lenkou Vacvalovou

Festival mladé módy Arcolor strávil den s Lenkou Vacvalovou

Slovenská herečka a moderátorka Fashion TV a pořadu FASHION TIME na Óčku, neskutečně krásná a usměvavá žena s oslnivě zrzavou hřívou, to je Lenka Vacvalová. Arcolor s ní strávil jeden den na focení, Lenka se totiž stala novou porotkyní soutěže ArFashion designer. 

Lenka dorazila na focení už nádherně nalíčená a učesaná od vizážistky Martiny Litvanové. Na sobě měla jak jinak než oblečení z dílen českých a slovenských návrhářů. 

Focení probíhalo v hravém pin-up stylu, kdy se na scénu dostaly puntíky, tylovky, šátky, trička s komiksoými potisky, vysoké podpatky i kolečkové brusle a nechyběl ani zkušený model - čtyřnohý pejsek Jack. 

„ Je nám velkou ctí vám odtajnit, že jedním z našich porotců pro ArFashion Designera 2015 je právě tato žena, milující módu a lokální módní tvůrce", říkají o Lenčině účasti v odborné porotě organizátoři festivalu mladé módy Arcolor.

O tom, že je Lenka "super ženou" nejen před objektivem, přesvědčila svým projevem, vystupováním, příjemným povídáním a mimo jiné i tím, že umí dle potřeby automaticky přecházet z češtiny do slovenštiny. 

Tahle „super baba zo Slovenska“ umí hrát, moderovat, péct dorty, navrhovat oblečení a miluje extravagantní módu od českých a slovenských návrhářů.

                     

Rozhovor s Lenkou Vacvalovou

Účastníš se nejrůznějších společenských akcí - módních i jiných v Čechách a na Slovensku. Jaké si na tyto akce vybíráš šaty?

Vybírám si šaty, které jsou originální a zaujmou. Volím hlavně šaty českých a slovenských návrhářů. Většinou spíš těch českých, ale už jsem si začala vybírat i mezi slovenskými.

Co říkáš na to, když se pak objevují nepříjemné kritiky tvých modelů? Máš ráda extravagnaci, ale zrovna pro ni má v Čechách málokdo pochopení?

Kdybych měla řešit, co si kdo o tom myslí, asi bych to psychicky nezvládla. Ti lidé, co to hodnotí, většinou nemají s módou nic společného. Těch, kteří módě rozumí, je velmi málo.

Také sis šaty prý dokonce navrhovala sama, je to pravda?

Ano je, byly to např. šaty na Ples v Opeře. A taky několik dalších modelů. Celkem už jich je asi 10.

                      

Jak ses vůbec dostala od herectví k módě a navrhování?

Myslím si, že mi to bylo v životě tak nějak souzené. Jako malá jsem chtěla být módní návrhářkou, kreslila jsem, pak přišlo herectví a moderování, začala jsem dělat relaci o módě na Óčku, potom Fashion TV. Řekla bych, že to byl osud. (smích)

Máš v módě nějaké ambice, cíl, kam až bys to chtěla dotáhnou?

Nedávno jsem mamině povídala, že se chci naučit šít a ona mi odpověděla, že to mám nechat na lidech, kteří to umí, že to bude lepší. (smích) A myslím, že má pravdu. Budu teď navrhovat svou vlastní kolekci šatů a na ni se velmi těším. Ale že bych měla nějaké velké cíle, třeba mít světový brand, to určitě ne. (smích) Baví mě navrhnout si šaty sama pro sebe a nosit je, to mi dělá opravdu velkou radost. Já mám problém se pak s těmi šaty rozloučit, ale určitě budu šťastná, když si někdo mé šaty obleče a bude spokojen.

Šaty, které sis navrhovala na Ples v Opeře si chtěla prodat, je to tak?

Prodat jsem je nikdy nechtěla, ale měla jsem tu možnost. Nakonec jsem je stejně neprodala. Chtěla jsem je také dát na charitativní bazar, ale ani tam jsem je nedala. Někdo mi teď dokonce psal, že by si je rád zapůjčil na focení, tak je s těžkým srdcem půjčím. (smích) Ale zatím jsem žádné svoje šaty nikomu neprodala ani nepředala.

Čeká tě teď navrhování kolekce, co přesně to bude a bude pro tebe lehké se se šaty rozloučit?

Šaty budou navrženy v různých velikostech, tudíž bych je ani všechny neunosila, takže se od nich určitě odloučit dokážu. (smích) Oslovila mne značka Alae a bude to ALAE by Lenka Vacvalova. Půjde o koktejlky na léto a pak na plesovou sezónu bychom chtěli navrhnout i kolekci plesových šatů. No a tváří kolekcí budu já. (smích)

Je nějaký rozdíl mezi českou a slovenskou módou?

Je tam strašně velký rozdíl. Slovenští návrháři tvoří úplně jinou módu než čeští. V Praze mají lidé radši klasičtější linie, jednoduché materiály. Slováci zase milují krajky a flitry. Jedna moje kamarádka to dobře vystihla, když řekla, že Češka chce na párty dobře vypadat, ale Slovenka chce vyniknout v davu.

Možná to souvisí i s tím, že v Čechách se lidé za něčím výraznějším hned otáčejí a někdy to i nemístně komentují. Nemáš ten pocit?

To mně se stává, že když jdu někam a mám na sobě výraznější outfit, tak mě zastavují turisté a chtějí se se mnou fotit. (smích) Myslím si, že v České republice se odlišnost moc neodpouští.

Jací jsou Tví oblíbení čeští a slovenští návrháři?

Mám jich strašně moc. Každého mám oblíbeného pro něco jiného. Tak např. na večerní šaty je to slovenská návrhářka Jana Pištějová a česká návrhářka Beata Rajská. Z těch mladých a šikovných např. Annu Mareškovou, ta dělá extravagantní věci, potom Markétu Martiškovou, ta dělá ještě extravagantnější věci. Já miluji extravaganci v módě, líbí se mi, že to nebude mít nikdo jiný na sobě. Hodně se mi líbí také šaty od Kateřiny Geislerové a mnoho dalších designérů.

Kde hledáš nové návrháře?

Díky mé práci mě mnoho návrhářů oslovilo samo, čehož si moc vážím. A pokud se mi někdo skutečně hodně líbil, tak jsem ho oslovila sama přímo na nějaké akci.

Z jakého důvodu jsi souhlasila stát se porotkyní v soutěži ArFashion Designer 2015?

Od určité doby si už musím projekty vybírat, nemohu si už dovolit navštěvovat veškeré akce. Ale Arcolor mě zaujal, tak jsem si řekla, že do toho půjdu.

Lence moc děkujeme za rozhovor a těšíme se na její novou roli porotkyně.       

zdroj foto: David Severin, sedmicka.tyden.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram