Francie v dubnu 2015 zakázala příliš hubené modelky

Francie v dubnu 2015 zakázala příliš hubené modelky

Nejdříve se o zákazu nezdravě pohublých modelek pouze spekulovalo. Podle nejnovějších informací ale zákaz už vyšel ve Francii oficiálně v platnost. 

Francie vydala zákon, který zakazuje v módním průmyslu příliš hubené modelky. (Už před třemi lety vydal podobný zákon Izrael.) Toto nové nařízení se týká jak modelek na přehlídkách, tak i těch v kampaních. Jeden z důvodů, proč byl zákon schválen a uveden v platnost je i fakt, že Francie v čele se svým prezidentem Francoisem Hollandem se snaží snížit počet lidí trpících anorexií. Aktuálně je to na francouzském území okolo 40 000 převážně dívek a žen. 

Hubenost modelek je měřena pomocí známého Body Mass Index, tedy zkráceně BMI, které nesmí být nižší než 18. Číslo 18 je totiž hranicí mezi podváhou a normální váhou. Při nižším BMI je tělo vystaveno zvýšené pravděpodobnosti onemocnění. BMI 18 vychází zhruba na 55 kg na 1,75 m

Zákon zároveň zasahuje i do úprav fotografií v počítačových programech. Říká, že pokud je fotografie upravována tímto způsobem a je používána pro komerční účely, musí to u ní být také jasně napsáno. 

Módní či reklamní společnosti jež si najmou modelku, která nesplňuje hranici BMI, riskují až rok ve vězení či sankce, které se mohou šplhat až na hranici 100 000 Euro. Tyto tresty mohou být oficiálně nastoleny za "Podporování nepřiměřené štíhlosti, která je zapříčiněna dlouhodobějším omezením přijmu potravy, které může vést ke škodě na zdraví nebo riskuje následek smrti."

 

Že se do tohoto kroku pustila Francie, je pro svět velice důležité a časem tento přínos bude snad ještě stoupat. Francie totiž patří k zemím, kterým z módního průmyslu proudí nejvíce peněz. Podobně je na tom v Evropě třeba Itálie. Francie je celosvětově na poli módy velmi uznávaná a tak se dá předpokládát, že podobné návrhy zákonů začnou chystat i jiné země, a Francii postupem let následovat. 

Vzhledem k vydání tohoto zákonu se ale na francouzském území zvedla i vlna nevole. Lidé hlásají, že dochází k zaměňování "chronické anorexie s krásou štíhlosti modelek". Každý na to má totiž vlastní názor a těžko říci, čí je ten správný. Držme se tedy spíše u faktů. Ty totiž v tomto případě hovoří jasně. Retušované či úmyslně příliš hubené modelky vzbuzují v mladých dívkách, i psychicky nestálých dospělých ženách, pocit méněcennosti, ošklivosti a vyvolávají také nepravdivý pohled na vlastní váhu. To pak vede k nárůstu počtu lidí trpících anorexií, nebo, asi v lepším případě, psychických onemocnění. Takže Francii tleskáme, tohle byl totiž správný krok!

 

Zdroj: telegraph.com
google.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram