Hamé Sweet Fashion: Rozhovor s Martinem Frančekem

Hamé Sweet Fashion: Rozhovor s Martinem Frančekem

Martin Franček studuje Technickou univerzitu v Liberci, obor Textilní a oděvní návrhářství, a Hamé Sweet Fashion se zúčastnil již minulý rok. I loni se dostal do finále, jeho ovocné návrhy se porotě zalíbily i letos.

Martin Franček se o Hamé Sweet Fashion dozvěděl díky škole, kterou studuje. Projekt považuje za skvělou příležitost pro vlastní realizaci. Minulý rok se zúčastnil prvního ročníku Hamé Sweet Fashion a probojoval se až do finále. Podaří se mu letos získat jednu z hlavních cen? Část z finanční odměny by použil na koupi nového šicího stroje, zbytek by si ušetřil nebo užil.

Martine, minulý rok jste se zúčastnil Hamé Sweet Fashion. Byla to vaše první soutěž?

Minulom roku to bolo prvý krát, čo som sa zúčastnil rovnakého projektu a bol to aj debut na poli súťaží.

Zkušenosti s navrhováním oděvu a jeho následným převedením do reality tak už máte. Kde zkušenosti sbíráte?

Skúsenosti s navrhovaním či výrobou odevov mám, či už po stránke konštrukčnej tak aj krajčírskej. Odevný dizajn som študoval na strednej škole a teraz som vysokej Technickej univerzite v Liberci na odbore Textilní a oděvní návrhářství, tak sa moje štúdium posunulo od odevných znalosti, k znalostiam textilným.

Zúčastnil jste se odborné konzultace s doc. Liběnou Rochovou? Chystáte ve svém původním návrhu nějaké změny?

Nezúčastnil som sa konzultácie, ale i tak som sa z vlastnej iniciatívy rozhodol pozmeniť použité materiály. Dúfam, že moje rozhodnutie bude ku prospechu.

Co vás přimělo věnovat se právě návrhářství?

Detstve to bol len koníček, kedy som sa hrával s kúskami látok, čo zostalo po šití mojej tety. Štylizoval som tieto handričky do šiat. Dodnes si pamätám na biely prací kord, ktorý mi učaroval a mal som ešte dlho, ako som sa s ním prestal hrať. Záľuba v textile mi zostala do dnes, ale už sa skôr odzrkadlila do odevov.

Vím, že s navrhováním je většina soutěžících teprve na začátku, ale – čím se necháváte inspirovat?

Teraz pokiaľ som na vysokej škole dostanem tému, ktorú následne rozvinieme do vlastných myšlienok, podtémy... Vlastne si hľadám svoj príbeh, ktorý ma inšpiruje a snažím sa ho vniesť aj do odevov. Často krát ma ovplyvňuje spoločenská situácia, veci ktoré sa okolo mňa dejú, ale aj aktuálne trendy. Často krát sledujem večer pred spánkom obrázky, čítam si texty súvisiace s tému a ráno sa zobudím s víziou celkovej kolekcie, jednotlivých odevov. 

Máte návrhářský sen, který byste si jednou chtěl splnit?

Rád by som šiel na stáž do ateliérov Iris Van Herpen, A. McQueena, či Giambattista Valli, ktorý majú inovatívny a netradičný prístup k tvorbe.

Existuje osoba, která má na vás ve vaší tvorbě vliv? 

Myslím, že najväčší vplyv má moja mama, ktorá ma už od malička formovala, vštepovala mi základy odievania, etikety, ale aj aké strihy či farby sa k osobe najviac hodia.

Jaké je vaše oblíbené ovoce? 

Najradšej mám marhule, lesné plody, jahody, maliny, jablká, hrozno, dalo by sa povedať, že všetky lokálne druhy ovocia.

Zdroj: tvorba Martina Frančeka

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram