Haute Couture není tím, čím bývala, je přesvědčen návrhář Zuhair Murad

Haute Couture není tím, čím bývala, je přesvědčen návrhář Zuhair Murad

Libanonský návrhář prozradil, jak nahlíží na Haute Couture, jestli dělají sociální sítě módnímu průmyslu dobře a co je jeho největším snem.  

Zuhair Murad se narodil v 70. letech v Libanonu a sklony k navrhování měl už odmala: "Neodkážu si vybavit den, kdy bych u sebe neměl blok a tužku. Utíkal jsem do světa fantazie už jako dítě," vyjadřuje se ke svým úplným začátkům. Šaty začal navrhovat, když mu bylo deset let. Z Libanonu odjel do Paříže, kde vystudoval, a když se v roce 1997 vrátil, otevřel svůj salón. Ku pomoci mu bylo šest lidí. Dnes jich má 300! Velkého úspěchu se dočkal zejména díky svým Haute Couture kolekcím a modelům svatebních šatů. Pro jeho tvorbu jsou naprosto signifikantní ozdoby a vyšívání s korálky. To odkazuje k tradici země, ze které pochází: "Velká zdobnost je součástí naší historie. Když se podíváte na Turky, Palestince nebo Araby a jejich módu, všichni mají tradici ve zdobení."

Jeho návrhy za těch dvacet let dostaly moderní nádech, takže aktuálně zastupují tradiční libanonskou módu, ale mají v sobě také trochu z moderní doby. "Dříve, když neexistovala konfekční móda a nebyly plné obchody, lidé si nechávali šít. Dnes, když někdo přijde a chce Haute Couture, musí k tomu mít opravdu hodně velkou příležitost," svěřuje se Murad s tím, jak dnes zakázky fungují. "Haute Couture se za posledních 30, 40 let změnila. Má jinou mentalitu, kterou zapříčiňují sociální sítě a celebrity. Je úplně jiná. K obchodu hodně pomáhají i celebrity na červeném koberci. Když si nějaká oblékne nádherné šaty, všichni je chtějí. Ale ony jsou z nejnovější kolekce. Jeden z prvních modelů. Lidé nerozumí tomu, proč je také nedostanou hned. Nerozumí tomu, že my tu kolekci musíme teprve ušít. Takový problém způsobují sociální sítě." Aktuálně tráví návrhář více času v Paříži než v Beirutu, protože neustále jedná o rozšíření své značky a počtu butiků. Má také nabídky k tomu, rozšířit pod své jméno i sortiment parfémů, kolekce pro děti a také doplňků, i tak ovšem jeho největší ambicí zůstává přání, aby jeho šaty nosilo více žen.  

Haute Couture Podzim 2016 Zuhair Murad

Svatební kolekce Léto 2016 Zuhair Murad

scmp.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram