Hedvábné království Sartor Bohemia vás okouzlí

Hedvábné království Sartor Bohemia vás okouzlí

Hedvábí, brokáty, len, historické repliky textilií, pravé říční perly, skutečné stahovací korzety, to vše v krásném prostředí a pod dohledem odborného personálu. To jsou lákadla Sartoru.

V minulém týdnu jsem byla pozvána na snídani pro novináře do malebného obchodu Sartor na Malé Straně. Uvítal mě okouzlující showroom zaplněný přehledně rozmístěným hedvábím, brokáty a lněnými textilními materiály.

Příjemnou atmosféru rodinného podniku zaštiťují velmi milé majitelky, sestry Marcela Marín a Zuzana Kraemerovy. Sartor nabízí nejen největší výběr pravého přírodního hedvábí a lnu v České republice, ale třeba také šperky z říčních perel.

Říční perly jsou cenově mnohem dostupnější než perly mořské a jejich nenahraditelnou vlastností je, že jsou téměř nezničitelné. Od majitelek Sartoru jsem se dozvěděla, jak se poznají od imitace. Pravou říční perlu můžete poškrábat i nožem a po vyhlazení narušeného místa je perla zase jako nová. Perly nepoškodí ani oheň a jsou samozřejmě težší než imitace.

Důležitou součástí konceptu Sartor Bohemia jsou skutečné stahovací korzety, které dokáží zúžit ženám pas o deset a dokonce i více centimetrů.

Tomuto směru se věnuje především mladší ze sesterské dvojice Zuzana Kraemerová, která úspěšně absolvola několik prestižních světových kurzů šití korzetů, například na London College of Fashion nebo u světově proslulé korzetiérky Alexis Black.

     

V budoucnu je jednou z vizí Sartoru vytvoření kompletní kolekce pravých korzetů, které na českém trhu chybí. Pravý korzet je šitý ze speciálních materiálů, extrémně pevných látek vyztužených ocelovými kosticem. Takový korzet vydrží řadu let i při denním nošení.

Druhou vizí tohoto projetu je nabídka látek na zakázku dle vlastního návrhu a to i v menším množství. Tuto nabídku určitě ocení nejeden tuzemský oděvní návrhář, který touží po materiálu s vlastním dezénem, ale vzhledem k vysokému minimálnímu odběru od jiných firem, si to nemohou dovolit.

Dva stěžejní materiály Sartoru jsou tedy hedvábí a len. Velkou výhodou pro zákazníky jsou, kromě velkého výběru, příjemné ceny. Marcela Marín Kraemerová totiž žije v Číně, kde přímo zadává a kontroluje výrobu materiálů.

Většina lidí má výrobu v Číně spojenou spíše s levnými a nekvalitními produkty, to ale neplatí u hedvábí. Tradiční přírodní hedvábí právě nejlépe na světě umí Čína, ostatně právě zde bylo hedvábí vymyšleno a vyrábí se zde již více než dva tisíce let.
Až do 6. stol. n. l. svou technologii výroby pečlivě střežili jako monopol a snaha o její vývoz do světa se trestala dokonce smrtí.

Hned stejný den jsem tento obchod navštívila znovu, tentokrát jako zákaznice. Oproti jiným obchodům s látkami má tento velkou výhodu v přehledném uspořádání a v ochotnému personálu připravenému vždy poradit.

Kdyby byl tento článek recenzí, Sartor Bohemia má ode mě pět hvězdiček z pěti.

Zdroj obrázků: Sartor Bohemia

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram