Hravá romantika na přehlídce Miro Sabo

Hravá romantika na přehlídce Miro Sabo

Historické prvky, inovativní vzory a moderní klobouky vytvořily nostalgické pocity.  

Chytrý krok zpět

Miro Sabo šel pro svou inspiraci daleko v čase. A udělal dobře. V dnešní době, kdy se každý snaží vymyslet nějakou novinku, je chytré vrátit se do staré dobré historie. Vybral si období souměrnosti a úměrnosti: renezanci a baroko. Celosvětová historická vlna měla na jednotlivá království různý dopad, a to je přece nekonečná studnice inspirace. Tak tomu bylo i u talentovaného slovenského návrháře. Skvěle zachycené, uvolněné i vypasované siluety a střihy podobné historicky velmi významnému období s moderním pojetím pohodlí, možnosti nošení a funkčnosti. 

Romatické časy

Romantická nálada byla vyvolána čistě bílými kreacemi přecházejícími do nebesky modré měnící se postupně do jemných vzorů. Dlouhé i krátké šaty byly střiženy se širokými rukávy s krajkovými lemy a svou délkou sahaly často až na zem. Vysoké živůtky, zvonové střihy rukávů sepnuté nad zápěstím, široké sukně, krajkové nebo stuhové vklady či květinové výšivky úspěšně korespondovaly s odkazem návrháře na minulost přenesenou do současnosti. Výběr vzorů krásně doplňoval celkovou myšlenku celé kolekce a bylo příjemné mít na výběr i ze vzorovaných šatů v kratších nebo delších variantách. Trendem zůstává jak ve světě, tak i v domácí tvorbě patchworkový vzor. Jemné pojetí Mira Saba je ve výsledku decentním zpestřením šatů. 

Vážnost i hravost

Uvolněná nálada čišela z napohled lehkých šatů, které vysílaly romantické ale i bohémské vibrace. Vážnost a spoutanost jim dodaly až tmavé kabáty, které přinesly do kolekce pasovou linii, a to svým páskem. Návrhář nešetřil materiálem ani na rukávech kabátů a vnesl do nich tak nový nápad a pokračoval tak ve své historické náklonnosti. Rukávy šatů vykukovaly zpod rukávů kabátů a vrstvení se tak dává i nadále palec nahoru. Moderní klobouky přenesly celou kolekci do nynější doby. Příjemná připomínka minulosti tak ovlivňuje i budoucnost módy z rukou slovenského mladého zázraku. 

Zdroj; Designblok

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram