Hygge aneb šťastný způsob života

Hygge aneb šťastný způsob života

Je velmi těžké vysvětlit tento pojem jednou větou a Dánové by to nejspíše svedli lépe. Jde především o umění žít šťastným životem, vytvářet si příjemné prostředí, uklidnit svou duši a užít si šálek kávy.

Hygge lze také vysvětlit jako něco, co děláte velmi rádi. Když se například zamotáte do hebké deky s oblíbenou knihou, zatímco vám zvíře leží u nohou. Jsou to také rána, do kterých se s radostí probouzíte vedle milované osoby. Může to být i čas strávený s rodinou nebo přáteli u jídelního stolu. Procházka po večerním městě nebo návštěva nové cukrárny.

Šťastní Dánové

O Dánsku se říká, že je tou nejšťastnější zemí na světě. Může za to právě hygge? Seveřané prostě vědí, jak si život správně užít. Když přichází tmavý podzim, tak se hroutíme, ale oni jásají. Období hygge totiž nabývá na síle. Teplé ponožky, déšť za oknem, voňavé svíčky a napínavá detektivka. To zní jako perfektní večer. Tak proč si neumíme takto užívat i my?

Jak začít hygge život

Máme pro vás několik základních tipů, jak na to. První věc je velmi důležitá a v dnešní době chytrých telefonů těžko zvladatelná. Užívejte si chvíli tady a teď, vypněte mobil a buďte v přítomnosti. Zpříjemněte si atmosféru s tlumeným světlem nebo svíčkami. Jen pozor na požár!

Bezpečné útočiště

Postarejte se o to, ať jste v pohodlí. Uvolněte se a oblečte si něco, v čem je vám příjemně. Najděte si své útočiště, kde se cítíte dobře. Může to být nějaká místnost ve vašem domě nebo oblíbené křeslo. Odložte spory a dramata stranou, tudy hygge cesta nevede.

Kavárny nebo čajovny

Nechcete sedět doma? Pak vyrazte do vaší oblíbené kavárny nebo čajovny, někde, kde to máte rádi. Pozvěte své přátele a buďte s nimi v souladu. Nepředvádějte se, prostě jen buďte sami sebou. Vytvářejte si vzpomínky a mluvte o všem možném. Žádný skvělý příběh nezačíná slovy "nudil jsem se doma".

Pohodová domácí atmosféra

Myslete také sami na sebe a na to, co je vám příjemné. Vytvořte si doma krásnou hygge atmosféru. Nakupte polštáře, ukliďte si, zapalte svíčky a relaxujte. Pořiďte si knihovničku a čtěte nebo si pohrajte s albem vašich fotek, malujte, lepte, stříhejte. Upečte si oblíbený koláč a pozvěte přátele. Hygge atmosféra se ze 71 % vytváří doma, tak hodně štěstí a hygge pohody.

Zdroj foto: Pexels.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram