I čeští designéři mají své místo na italském Milan Design Week

I čeští designéři mají své místo na italském Milan Design Week

Od 9. do 14. dubna 2019 můžete v Miláně spatřit díla českých designérů. Prezentují se zde šikovné české ručičky i to, kam se náš design posunul.

V rámci spolupráce mezi Czech Design Week a Digital Detox Design se v Itálii představí několik mladých českých designerů a začínajících značek v lokalitě Brera Design District. Kdo konkrétně to bude?

František Jungvirt je studentem ateliéru skla na pražské UMPRUM pod vedením Ronyho Plesla. Absolvent studia umění a řemesla ve skle se specializací na malbu. V jeho práci dochází ke spojení nejklasičtějšího odkazu českého sklářství s novými impulzy. Designer a malíř na sklo odhodlaný posouvat technické a vizuální hranice oboru. Ukázkou odvážného snoubení barev různých pastelových tónů je jeho nová kolekce váz LENTIL.

Škála barevných kombinací moserovského křišťálu, která přechází z jedné barvy do druhé. Váza-objekt odkazující se k pop-artu Andyho Warhola a boubelatým figurám focených Janem Saudkem. Spatřit v nich můžete i oblíbenou sladkost.

Pavel Kopřiva jr. je původem ze srdce českého sklářství Nového Boru. Rozhodl se pokračovat v tradici svého rodiště. Ve své tvorbě se tento student sklářství a designu netradičně inspiruje světem hmyzu, konkrétně ve specifické čeledi Střevlíkovitých. „Delší dobu se snažím ve své tvorbě propojit zoomorfní svět se svým osobitým designem. Zaměřuji se převážně na ruční výrobu skla, která právě díky své složité výrobě dodává vázám svoji osobitost. Každá váza z kolekce je trochu odlišná, a to díky specifické sklářské výrobě. Jak je známo, tak v přírodě není většinou nikdy nic úplně totožné, a to jsem se snažil převést do návrhu."

Vladimír Staněk je módní návrhář, kterého známe například z pražského týdne módy. Je absolventem UMPRUM a stážista na prestižních školách Rhode Island School of Design nebo University of the Arts London. Jako jeden z mála českých módních návrhářů se věnuje pouze pánské módě. Má vlastní značku STINAK. Na Milánském týdnu designu poprvé představí svou novou kolekci pánských business tašek.

Mulier je středočeská porcelánka, která dokáže uhnětat porcelán do tvarů vypínačů a zásuvek. Nejedná se o sériovou výrobu, každý z kousků je tak vlastní originál s duší. „Nesnažíme se na nic navazovat. Naše designy jsou nové pro tuto a budoucí dobu."

Clockies je česká společnost založená Jiřím Kroupou a Andrejem Herényiim. Myšlenky, nápady a experimenty je dovedly k čistému pojetí interiérových doplňků. Jedinečné technologické postupy dodržované při výrobě hodin Clockies zaručují vznik originálních struktur designového povrchu. Žádný není stejný. Betonové hodiny se vyznačují tvrdostí a pevností. Mají však i svou duševní hodnotu. Tvoří se již v raném stádiu, výběrem vysoce kvalitních vstupních materiálů, s každým uchopením nástrojů, přesným dávkováním surovin, každým pohybem ruky, promícháním materiálu, uložením do formy. Neméně důležitá je i péče o takto uložený materiál. Betonový ciferník s designovým povrchem vychází z geometrie a minimalismu.

 Protext.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram