Jak kombinovat barvy - tentokrát pro pokročilé

Jak kombinovat barvy - tentokrát pro pokročilé

Minule jsme si osvojily základní elegantní kombinace barev. Vyzkoušeli jste je v praxi? A jsou tyto základní kombinace pro vás příliš obyčejné? Máte chuť se odvázat? 

Ale pozor i v případě těch nejodvážnějších kombinacích platí pravidla. Musíte mít vrozený cit pro barvy, anebo se to prostě naučit. 
Je to otázka dívat se a vnímat barevnost světa.

Dám vám radu, když si nebudete jisti, použijte kombinace z přírody, ty nejsou nikdy „falešné“. Ano falešné je to správné slovo pro špatnou kombinaci, protože ladit barvy je to stejné jako ladit tóny. Inspirací vám budou především květy, např. kombinace růžové a červené v květu růže je magická. A bramboříky, macešky, karafiáty a tulipány. Všechny kombinace květů klidně použijte.

Další pravidlo – ostré výrazné barvy můžete kombinovat dohromady všechny, ale pozor musí mít stejnou intenzitu a většinou jsou tyto barvy používány na sportovní oblečení.

Stejné pravidlo platí i pro jemné pastelové tóny, jen je udržte ve stejné intenzitě. Pro letní dny jsou krásné jezerní tóny, inspirované třeba lesním jezírkem. Či-li světlounce zelená, tyrkysová, bleděmodrá, zlatobéžová, bílá /jako vodní pěna/, lila /leknín nebo drobná kvítka/ a možná i jiný odstín.

Inspirovat nás může i ovoce. Oblíbené jsou barvy broskví a meruněk, od světlé až po tmavou.

Cyklámen /temně růžová/ spolu s meruňkovou zaujme vždycky. A  právě na této kombinaci založila svůj ohromný úspěch v 80. letech firma Escada. A všichni návrháři nadále používají tuto kombinaci v různých obměnách. Pro vaši představu jsem vyfotila několik kompletů ze svého ateliérového šatníku. Třeba vám budou inspirací k vytvoření vlastního stylu.

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram