Jak na bílé a zdravé zuby?

Jak na bílé a zdravé zuby?

Dentální hygiena je nedílnou součástí každodenní rutiny. A věčnou otázkou zůstává, jak si udržet zuby zdravé a krásné?

Jestliže pomineme fakt, že problémy se zuby souvisí se špatnou dentální hygienou, pak existuje mnoho teorií, že právě zuby jsou odrazem a ukazatelem našich vnitřních orgánů a celkově ukazatelem našeho zdraví. Jak tedy vylepšit svůj chrup?

Na trhu je nespočet výrobků, které slibují, že se o naše zuby postarají, mají drahé reklamy v hlavních vysílacích časech v televizi a stojí (často až) neslušné peníze. Jejich propagace slibuje kvalitu a zdraví, avšak když se pozorně podíváme na složení, zjistíme, že většina z nich obsahuje spoustu škodlivých chemických látek. Jak tedy na přírodnější způsoby čištění zubní skloviny, svěží dech a bílé zuby?

 

  • Jezte ovoce a zeleninu – jablka, mrkev i celer dokážou přirozeně čistit a bělit zuby díky jejich kyselé povaze, to znamená, že není nad pořádné zakousnutí do šťavnatého jablka. Stejně pomohou i jahody, kterými si zuby můžete přímo čistit. Nezapomeňte si pak ústa vypláchnout čistou vodou. Listová zelenina naproti tomu vytváří ochranný film, který brání proti skvrnám.
     
  • Banánová slupka je rovněž jednou z metod, která napomáhá v bělení zubů. Můžete tedy vyzkoušet účinky draslíku, hořčíku a manganu, které najdete na vnitřní straně slupky. Čistěte si takto zuby alespoň dvě minuty ráno a večer.
     
  • Jablečný ocet je rovněž skvělý pomocník v kuchyni. Dokáže totiž odstraňovat poměrně odolné skvrny a to i na zubech. Jste-li milovníci kávy a cigaret, nebo vás trápí skvrny na zubech po rovnátkách, pak vyzkoušejte čištění zubů právě jablečným octem. Buďte však trpělivý, tato metoda zabere delší čas a nezapomeňte vždy zuby řádně vypláchnout vodou, aby vám jablečný ocet neporučil sklovinu. Vnímejte své zuby i to, jak reagují!
     
  • Zázraky kokosového oleje známe snad již všichni. Jedním z nich je i schopnost desinfikovat, bělit, tlumit záněty zubů i dásní. Znáte nějaký důvod proč si pomocí kokosového oleje nečistit zuby?
     
  • Proti zápachu z úst pomůžou citrusy, protože odstraňují bakterie z úst. Na svěží dech tedy vyzrajete poměrně snadno. Pomáhá i žvýkání čerstvé máty.
     
  • Vyhnout se žloutnutí zubů můžete i pomocí popelu z dřevěného uhlí. Vychladlé uhlíky použijte k čištění zubů. Popel a sliny dobře rozmělněte mezi zuby a nechejte působit zhruba jednu minutu. Nepoužívejte tuto směs však na dásně. Pusu dobře vypláchněte a vyčistěte kartáčkem a pastou.
     
  • Jedlá soda se rovněž řadí mezi přírodní prostředky k čištění a bělení zubů. Někteří odborníci ji však odmítají, jiní na ni nedají dopustit. Doporučujeme tedy vyzkoušet jen v případě, že máte opravdu kvalitní zuby a nepoužívat příliš často.
     
  • Kurkuma je žlutý prášek, který je hojně využíván jako přírodní barvivo. O své zuby se však nemusíte bát, jestliže si budete kurkumou čistit zuby, hrozí vám maximálně snížení zánětu zubů a dásní, méně mikrobů a bakterií v ústech i méně kazů. A navíc zuby krásně vybělí.
     
  • Spekulace se vedou i kolem tvrdých sýrů a zakysaných výrobků obsahujících minerály, které posilují zuby. Jde například o vápník a fosfor, které posilují sklovinu. Jak tomu ale je, necháváme zatím s otazníkem.
     
  • Základem ale pořád zůstává kvalitní pasta na zuby, která neobsahuje chemické složky. Jednoduše si můžete pastu vyrobit z přírodních složek i sami doma. Na internetu najdete spoustu návodů. Nebojte se tvořit zdravější i levnější varianty, než které vám nabízí obchodní řetězce.

pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram