Jak se obléknout na ples aneb plesová etiketa v malíčku

Jak se obléknout na ples aneb plesová etiketa v malíčku

Plesová sezóna je v plném proudu a tak nezbývá než zvolit správný outfit a vyrazit na taneček. Mnoho z nás ale vůbec netuší, jaké šaty se na ples hodí.

Plesový dress code není žádnou vědou, avšak pokud ho neznáte, nebo jste o něm nikdy neslyšeli, pak vám právě základní společenská etiketa může způsobit řádné faux pas. Rozebereme si společně, jak se takové situaci vyhnout.

V první řadě určuje dress code právě pozvánka na ples. Jestliže víte, že půjdete na ples do Opery, pak se oblečete jinak, než na volnější formu plesu v malé obci. Vždy ale pouze o jednu úroveň více, než je dáno společenskou akcí.

ŠATY NA PLES PRO PÁNY

Oblek nebo smoking?

Smoking nebo oblek, ať tak či tak, na ples k němu patří jedině bílá košile. Opravdu žádná jiná nepřipadá v úvahu. Nechejte tedy všechny odstíny modré, lososové i zelené ležet doma. Pro puntičkáře doporučíme na plesy vzor košile marcella neboli pique. Vnímejte i postavení límečku, může obličeji mnohé přidat nebo také ubrat. Musí tedy padnout jako ulitý, ideálně když je košile se stojáčkem. Ne každému však tento druh límečku sluší, takže opravdu vybírejte pozorně. Zvolit rovněž můžete košili s límečkem obráceným směrem dolů, která se hodí zejména ke smokingům.

Jestliže vlastníte jeden jediný smoking a deset obleků, rozhodně na ples vyššího standardu zvolte smoking. Vždy v něm budete vypadat lépe. Ke smokingu je vhodné pořídit i šerpu, která zabraňuje tomu, aby pánům z pod smokingu vylézala košile. Jestliže nemáte smoking, zvolte tmavý oblek s bílou košilí a černým nebo červeným motýlkem či kravatou.

Motýlek či kravata?

Jestliže jste milovníky motýlků, pak opět platí pár pravidel. Bílý motýlek se hodí pro frak, nikdy ne pro smoking. Raději tedy sáhněte po černém, tmavě modrém či červeném motýlku než po bílém. Ve stejné barvě byste měli mít kapesníček. Jakmile si budete jistí ve vázání, budete mít velký úspěch u žen, nakonec mají motýlci pořádný šmrnc. Oproti kravatám jsou k vidění stále málo, a proto jsou zajímavé.

Pánská obuv na ples

Nakonec nesmíme zapomenout ani na obuv, nejvhodnější jsou pro pány na společenské plesy a jiné události lakýrky. Tedy boty z černé lakované kůže. Ale je vhodné vybírat podle vlastního citu, a to zejména proto, abyste si ples užili a netrápili se ve tvrdé kůži, kterou nemáte „rozšláplou“.

ŠATY NA PLES PRO ŽENY

Koktejlky na ples ne!

I když si dámy často myslí, že černými koktejlkami vyřeší každou situaci, právě koktejlové šaty se na ples nehodí. K vážnosti plesu je třeba volit šaty dlouhé nejméně pod kolena. Nehodí se bílé šaty, které jsou určeny pro svatby a bílé prodloužené.

Dlouhé rukavičky jsou vítány

Pas šatů by měl být co nejužší a sukně široká. Ramena odhalit můžete, stejně tak mohou být šaty bez rukávů, ale opět záleží na dané události. Jestliže půjdete do Opery, rozhodně si vezměte dlouhé rukavičky. Nic jimi ale nezkazíte ani na běžném plese, hodí se vždy. Při pití si je necháváte, při jídle sundáváte. Náramky patří na rukavičky. Prsteny v tomto případě nechejte doma, stejně tak hodinky.

Dámská obuv na ples

S obuví je to u žen trošku náročnější. Měly by být na vysokém podpatku, měly by mít uzavřenou špičku, zatímco střední část i pata mohou být otevřené. Tohle však u většiny žen na plesech neuvidíte. Barevně musí boty ladit se šaty, ale černou barvou nikdy nic nezkazíte. To stejné platí o psaníčku. Že se velké kabelky na ples nehodí, to snad ani nemusíme zmiňovat.

pinterest.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram