Jak se správně obléknout na pohovor?

Jak se správně obléknout na pohovor?

Tuto otázku si jednou položí snad každý z nás. Oblečení však často nepřikládáme takovou důležitost, jakou při přijímacím pohovoru ve skutečnosti má.

První dojem je vždy důležitý. Personalista si jej udělá již během prvních 30 vteřin, proto byste výběr oblečení rozhodně neměli podcenit.

Často nejen ženy, ale také muži chybují v tom, co si na pohovor obléknou. Podívejme se, čemu by se měli muži vyvarovat a v čem skutečně zapůsobí.

Podle čeho oblečení vybírat?
Etiketa každému muži radí zvolit oblek, ale i ten může někdy uškodit. Je dobré si nejprve zjistit firemní zvyklosti v oblékání a pokusit se jim přizpůsobit. Na pohovor se oblékněte v takové úrovni, která o jeden až dva stupně převyšuje pozici, o níž se ucházíte. Standardem je černý oblek s kravatou, ale pokud se ucházíte o místo třeba v rockovém klubu, oblek by byl určitě moc. Stejně tak, pokud chcete získat místo například mechanika, rozhodně nechoďte na pohovor v montérkách. Džíny, polo i jednoduchý svetr budou naprosto vhodnou volbou.

Obor finance, ekonomika, právo - vs. módní trendy
U těchto a podobných oborů bývají pravidla oblékání nejpřísnější. Vždy volte skvěle padnoucí oblek a kravatu. Uchazeč v obleku bude mít jistě větší šanci než kluk ve stylově rozdrbaných džínech nebo dalších módních výstřelcích. Ten by se ovšem mohl stát zajímavým kandidátem pro práci v módním průmyslu. Pozice jako Shop Assistnat, stylista, merchandieser či kreativní ředitel často závisí právě na vašem smyslu pro módu a styl. Na takovém pohovoru za vás mluví právě to, co máte na sobě.

Obor marketing, média
Uvolněné prostředí reklamních agentur vás vybízí k tomu, být v oblékání kreativnější. Nebojte se barev, zajímavých střihů a netradičních kombinací. Společenské kalhoty jsou základ. Pokud se v saku zrovna necítíte, nechte jej doma a stejně tak i kravatu. Sáhněte jen po zajímavé košili s dlouhými rukávy.

Další alternativy
Pokud se nehlásíte zrovna na vedoucí pozici, máte mnohem širší možnosti. Elegance má dnes mnohem volnější pravidla. Můžete vypadat profesionálně i v džínech v kombinaci s bílou košilí, svetrem tmavší barvy či zajímavého designu a případně i trendy sakem.

A čemu se vyvarovat?
Nepadnoucí oblečení, krátké nohavice a příliš dlouhé rukávy u saka jsou rozhodně módní faux pas. Stejně tak vás odepíše vykukující holé lýtko nad horním lemem ponožky. V těsném závěsu je špinavá obuv, špatně zapnuté sako, dále neupravený límeček, a nedej bože - rozepnutý poklopec.

Podle průzkumů Asociace vizážistů a stylistů ČR si člověk oblečený jako profesionál v hezkém a perfektně padnoucím oblečení dokáže vyjednat až o 12 procent vyšší nástupní plat. Svým oblečením také dáváte najevo, jak moc si dané příležitosti vážíte.

Zdroj nalezen zde: E-shop Witt, portál jobs.cz, Asociace vizážistů a stylistů ČR

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram