Jak se tvoří svatební šaty - Rozhovor s Danielou

Jak se tvoří svatební šaty - Rozhovor s Danielou

První část o tom, jak se tvoří svatební šaty, věnujeme rozhovoru s návrhářkou Danielou Ettlerovou. Připravte se na pár vděčných tipů!

Napadlo vás někdy, jakou cestu musí ujít svatební šaty, než se konečně dostanou ke své nevěstě? My si myslíme, že to se svatebními šaty není jen tak, proto jsme se na proces jejich vytváření podívali blíže. Nejprve jsme se zeptali návrhářky Daniely Ettlerové, jak takový proces vypadá - rozhovoru věnujeme první část článků o tom, jak se tvoří svatební šaty u značky Daya. Následovat bude skutečný příběh nevěsty Petry, která si u Daniely své svatební šaty nechala ušít. Provedeme vás fittingy, radami a vším tím důležitým, co byste měly vědět, pokud se pro svatební šaty na míru rozhodnete.

Daniela je návrhářka a maminka dvou malých dětí. Její tvorbu zaštiťuje značka Daya a pořídit si od ní můžete každodenní oblečení nebo si domluvit schůzku a nechat si ušít něco na míru. Třeba svatební šaty.

Danielo, když za vámi přijde budoucí nevěsta a chtěla by, abyste jí ušila svatební šaty, jak to probíhá? Vybíráte spolu z tisíce možností?

Nevěsty, které za mnou chodí, nejdou většinou úplně naslepo. Mají už představu o tom, co by chtěly. Povíme si, jakou bychom každá měla představu o svatebních šatech. Já se orientuji i podle osobnosti dané nevěsty. Potom pár návrhů nakreslím na papír a nevěstě více variant pošlu, aby si vybrala. Nevěsta si to promyslí, projde si, co by se jí líbilo a může to dopadnout i tak, že ze čtyř návrhů se poskládají jedny finální svatební šaty. Kreslím menší sukni i větší sukni u šatů, aby nevěsta věděla, jak takový malý rozdíl bude vypadat.

Jak dlouho trvá proces vytvoření svatebních šatů?

To velmi záleží na časových možnostech mých a nevěsty. Průměrně tento proces trvá měsíc a  půl nebo dva měsíce. Když je nejhůře, můžeme to stihnout i za týden.

Když k vám nevěsta přijde na první zkoušku, co by měla mít sebou?

Určitě boty a spodní prádlo. Začínám se spodním prádlem, protože svatební šaty na něm musí sedět. Když si nevěsta koupí podprsenku na poslední chvíli, nemusí na ní šaty tak dobře sedět a podprsenka může vykukovat. Předělávat ve finální fázi šaty kvůli podprsence už není ta nejlepší varianta. Kvůli délce šatů je podstatná i výška podpatku bot.

Kde nakupujete materiál na svatební šaty?

Materiál pořizuji na různých místech. Jednoho jediného dodavatele nemám. Už vím, co ve kterém obchodě mají. Vybírám dopředu na internetu, ukazuji materiál i nevěstě, aby věděla, jak to bude vypadat. Znám dodavatele na klasický satén a podobně, ale mám raději, když si například aplikace vyrábím sama, protože díky tomu jsou šaty unikátní, autorské.

Staráte se i o celkový styling nevěsty a doplňky, aby seděly k šatům?

Ano, starám se i o to, pokud to tak nevěsta chce. Doplňky řešíme dohromady s šaty, a pokud mě o to nevěsta požádá, poradím jí. 


Návrh a finální podoba svatebních šatů nevěsty Lenky

Z čeho je nejlepší vyrábět svatební šaty nebo závoj?

Co se týče svatebních šatů, nejčastěji se používá satén, šifony a tyly. Čím méně se materiál mačká, tím je to lepší. Saténu je více typů, musí se vybrat ten, který nevěstě sedí nejlépe. U závoje se snažím vybrat tu nejlepší variantu - zpravidla se volí mezi tylem a šifonem. Tyl není úplně praktickým materiálem pro závoj, šifon mnohem více splývá a mám ho raději. Klasický tyl pak spíše používám do spodniček.

Když jsou šaty hotové, jen je nevěstě předáte nebo s ní trávíte i její svatební den?

To záleží na přání samotné nevěsty. Pomůžu nevěstě do šatů a není problém s ní ve svatební den být. Zatím byla jen jedna nevěsta, která takové přání měla. Nevěsty to s šaty zvládají dobře i samy. Občas se stane, že na svatebních fotografiích nevěsty vidím, že šaty byly trochu zmačkané, ale to se může stát.

Kolik svatebních šatů jste letos ušila?

Letos to byly čtvery svatební šaty, troje další jsou v jednání. Musím přihlížet i ke svým časovým možnostem, protože mám dvě malé děti. Stalo se mi i to, že jsem některé nevěsty odmítla, protože jsem poznala, že bychom si nesedly a bude pro obě lepší, když si šaty nechá ušít od někoho jiného.

Jak to bylo s vašimi vlastními svatebními šaty? Mělo na jejich vytváření vliv, že jste návrhářka a ten proces znáte od začátku do konce? 

Když jsem měla svatbu já, byla jsem na konci šestého měsíce a vdávala jsem se s bříškem. Šaty jsem si nešila sama, tvořila jsem je společně se svou kolegyní. Existuje pověra, že si nevěsta nesmí šít své svatební šaty sama, protože by si zašila cestu ke štěstí. Šaty se šily týden před svatbou - jednak jsme měli kolem svatby hrozně práce, jednak jsme nevěděli, jak velké bříško budu mít. Byla jsem v té fázi, kdy mi bříško najednou začalo rychleji růst. Musím říct, že to, že jsem se vdávala těhotná, pro mě byla velmi cenná zkušenost. Vím, s čím můžu počítat, a stává se, že šaty zůstanou otevřené do poslední chvíle a došijí se týden před svatbou. Letos jsem šila svatební šaty už dvěma těhotným nevěstám.

Foto: Daniela Ettlerová, Helena Szmigielová

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram