Jak správně vybrat zásnubní prsten

Jak správně vybrat zásnubní prsten

Říká se, že muž s náušnicí v uchu je ideálním partnerem – ví, co je bolest a alespoň jednou už kupoval šperk. A právě toto umění koupit dobrý šperk je tak důležité a ceněné, když chystáte zásnuby!

Pokud je výběr zásnubního prstenu pro vás velikým strašákem, rádi bychom vám to ulehčili. Přečtěte si s námi pár doporučení ke koupi zásnubního prstenu, zahoďte pochyby a vyberte to nejlepší pro svoji nastávající. 

Dobrý klenotník je k nezaplacení
Jestliže znáte klenotníka, kterému důvěřujete a u kterého jste si jisti, že vás neošidí, potom máte vyhráno. Spolehlivý klenotník je skutečně to jediné, co (kromě dobré výplaty) při výběru zásnubního prstenu potřebujete. Jestliže však nemáte k žádnému obchodníkovi stoprocentní důvěru, je potřeba se po nějakém kvalitním obchodu poohlédnout. Při hledání vhodného klenotnictví se zaměřte nejen na nízké ceny, ale také na záruky a služby navíc, které poskytují. Zásnubní prsten s diamantem bez doživotní záruky se vám ani nevyplatí kupovat. Dobrý klenotník vám vaše šperky rád vyčistí a zabezpečí případnou změnu velikosti. To byste měli očekávat nejen při nákupu, ale i léta po něm. Šperky se přeci kupují na celý život.

Céčka, sbírá céčka
Každá žena touží po svém vlastím diamantovém společníkovi. Na to, aby se z něj mohla těšit co nejdéle (a nejlépe celý život), je potřeba se ujistit, že má vyhovující vlastnosti. Při diamantech se nejčastěji setkáváme s pojmem 4C, tedy color (barva – od prvotřídní bílé až po žlutou), clarity (čistota – od bezchybné až po kameny s inkluzemi), cut (výbrus – dobrý až excelentní) a carat (počet karátů). Základem je nenechat se při výběru svést velikostí diamantu (tedy počtem karátů).  

 

Zvážit je potřeba také páté a šesté C – tedy certifikát a cenu. Diamantové certifikáty zaručují původ diamantu a uvádějí jeho přesné rozměry a vlastnosti. S diamantovým certifikátem je vámi kupovaný šperk nejen ozdobou, ale také investicí do budoucna. Při cenách se zase nenechte přesvědčit tím, jak šperk vypadá. Nákup příliš drahého šperku, který si sotva můžete dovolit, olitujete hned jak se za vámi zavřou dveře klenotnictví.

 

Nakupujte s rozvahou
Zbrklé nákupy šperků rozhodně nedoporučujeme – zásnuby také nejsou impulzivní záležitostí, s rozvahou byste měli hledat i vhodný šperk. Obchodníci, z pochopitelných důvodů, nedoporučují nákup šperků před svátky. Ideálním měsícem na vaši investici je prý duben, pár týdnů před Dnem matek. Pokud nemáte čas čekat na ideální měsíc, zkuste si výběr nechat alespoň pár dní projít hlavou. Nekupujte první, co uvidíte a šperky i ceny u různých prodejů porovnávejte. Ověřujte si informace, které vám prodávající o prstenu dá a o všem si žádejte nějaký důkaz (certifikát, náhled pod mikroskopem, zasvícení UV lampou…). Nebojte se být trochu otravní a nerozhodní – klenotníkům musí být naprosto jasné, že jen málo lidí vejde do klenotnictví a rozhodne se do deseti minut, vždyť prsten s diamantem je investice na celý život.

Pomozte si statistikami
Statistikami se můžete nechat inspirovat, nebo se také můžete snažit se jim vymykat a být originální. Kupříkladu více než 60% mužů se rozhodne výběr zásnubního prstenu konzultovat se svou nastávající, zásnuby tak nebývají překvapením až u 40% vztahů.
I když nejčastějším drahokamem v zásnubních prstenech je bezbarvý diamant, více než polovina žen by s radostí přijala zásnubní prsteny s barevným diamantem ve stylu Halle Berry nebo Jessicy Simpson. Za nejdůležitější aspekt při koupi prstenu považují dámy tvar diamantu (až 56%), výbrus je pak důležitý zhruba pro třetinu žen a čtveřici nejdůležitějších vlastností doplňují velikost a barva. V klenotnictví je nejčastějším tvarem diamantu briliant a v těsném závěsu za ním je tvar princess, který je druhým nejpoužívanějším i při zásnubních prstenech.

Jestliže se už rozhodnete pro jakýkoli šperk, nezapomínejte mít stále v hlavě ženu, která jej bude nosit. Když budete myslet na její každodenní život, potřeby, zvyklosti a preference, jistě vyberete správně. Pak se skutečně můžete těšit na jednoznačné a nadšené: „Ano!“

Zdroj: eppi.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram