Jak správně vyleštit kožené boty? Ruční péči nic nenahradí!

Jak správně vyleštit kožené boty? Ruční péči nic nenahradí!

Čisté a vyleštěné boty. Známka pravého muže, který dbá nejen o boty, ale zcela jistě i o sebe. S vhodnou péčí navíc prodloužíte jejich životnost až na desítky let! 

V dnešní uspěchané době lidé dávají přednost různým silikonem napuštěným houbičkám, které mají boty ochránit a vyleštit. Tento způsob ale nelze považovat za správný, a rozhodně vašim botám nepomůže k dlouhotrvající kráse.

Ba naopak 

Čištění botů je relax

Starý a osvědčený ruční způsob čištění bot. Dodáte jim ten správný a elegantní vzhled, který vám na oplátku dodá sebevědomí. Z leštění bot si zároveň udělejte ten pravý relax. Rituál s pěknou hudbou a kvalitní whisky. Prostě si tuto chvíli užijte! Leštění bot je trochu věda a trochu umění. Každý má svůj zaručený způsob, každý má svoje speciální triky. Základní péče o boty je ale stejná. Jak na to?   

Zbavte je nečistot

Nejprve je nutné boty očistit, zbavit prachu a drobných nečistot. Na ty běžné postačí pořádný klasický kartáč na boty. Máte-li boty tmavých i světlých barev, určitě si pořiďte kartáč kombinovaný. Pokud jsou boty špinavé od bláta či další špíny, omyjte je vodou. Nechejte je ale poté uschnout na napínácích na boty za pokojové teploty, aby vaše boty neztratily tvar. Pokud i tak najdete skvrny, které pouze vodou vyčistit nejdou, použijte hloubkový čistič. Ten ale nejprve otestujte na skrytém kousku vaší boty, zda nereaguje agresivně. 

Dodejte koženým botám živiny

Aby se kůže nevysušila a nepopraskala, je nutné nejprve vašim botám dodat živiny. Použijte kondicionér, který dokonale vyživí kůži na švech vašich kožených bot. Zároveň kondicionér slouží jako čistič, který odstraní zbytky starého krému. Doporučuje se používat jako základ pod vosky a krémy během pravidelného čištění bot. Asi to nejlepší, co si můžete na jejich očištění a zároveň vyživení pořídit, je krém od značky Saphir.

 

Ten správný oslňující lesk

Leštit boty můžete dvojím způsobem. Krém jim dodá jemný a sametový lesk. Po použití vosku a trochy vody se boty lesknou jako zrcadlo. Který způsob leštění bot si zvolíte vy, už je jen na vás. Čištění bot pomocí krému je jednodušší. Malou vrstvu krému na ně naneste malým aplikačním kartáčkem nebo hadříkem. Krém vyleštěte. Použít můžete i krém v odstínu vašich bot, kterým je dobarvíte. Zároveň se zbavíte rýh a škrábanců, které se při nošení bot běžně objevují.

Čištění bot pomocí vosku vyžaduje větší zkušenosti. Cvikem ale dosáhnete jejich dokonalého, zrcadlového lesku. Krouživými pohyby hadříku nanášejte tenkou vrstvu vosku. V kombinaci s menším množstvím vody dosáhnete ještě dokonalejšího lesku. Pokud se úplně nedaří lesku docílit, může to být právě nedostatkem, nebo přebytkem vody či vosku. Správný poměr je o zkušenostech.

Rady na závěr 

Pokud nemáte čas na leštění a boty jsou špinavé, před odchodem z domu je v rychlosti přejeďte kartáčem. Jestli chcete mít boty upravené, ale ne křečovitě, klidně nechejte okopané hrany bot. To jim dodá na ležérnosti.

 

 

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram