Jak udržet v kondici svou imunitu i přes přibývající věk?

Jak udržet v kondici svou imunitu i přes přibývající věk?

Nic není věčné, ani imunita si nedokáže udržet svou obranyschopnost na plné obrátky po celý život. Existují však jednoduché metody, jak jí s tím můžeme pomoct.  

S přibývajícím věkem nám v těle klesá množství bílých krvinek a jejich reakce na „vetřelce“ v organismu se zpomalují. Máme pro vás tedy víc než jeden důvod, proč by (nejenom) starší lidé měli věnovat zvýšenou pozornost své imunitě a jejímu posilování. Určitě vás nepřekvapí, že máme na mysli mimo jiné i pohyb na čerstvém vzduchu a pestrý jídelníček.

Imunitu si budujeme s postupem věku

Když se narodíme, kolují nám v těle obranné látky z doby těhotenství, které jsme přijmuli od své matky, stejně jako poté látky získané z mateřského mléka. Imunitní systém nám v dětství a následně v dospělosti postupně sílí a tvoří si protilátky proti bakteriím, virům a dalším škůdcům. Společně s tím, jak stárneme, však imunita postupně začne slábnout.

„Vliv stárnutí organismu na imunitní systém je komplexní a probíhá na několika úrovních. S přibývajícím věkem například klesá produkce B- a T-lymfocytů v kostní dřeni. Kolem čtyřicátého roku také již v podstatě nefunguje brzlík, v němž T-lymfocyty dozrávají. Imunitní systém také vzhledem ke svému ‚opotřebení‘ hůře rozlišuje mezi vlastními a cizími buňkami, proto jsou u starších lidí běžnější autoimunitní onemocnění,“ vysvětluje celostní lékař Bohumil Ždichynec.

I imunita ve stáří trpí na horší „paměť“ a pomalejší reakce

Pomalejší reakce nejenom na různorodé škůdce od bakterií, přes rakovinné buňky až po další antigeny, jdou ruku v ruce s organismem starších lidí. S věkem přichází zpomalení T-lymfocytů, stejně jako úbytek bílých krvinek, které mají za úkol „pamatovat si“ antigeny, se kterými se již potkaly. Proto je imunitní systém v situaci, kdy se potká s novým antigenem, pomalejší a hůř se brání. ¨

 „Všechny tyto změny, které oslabují imunitní systém, zapříčiňují, že jsou starší lidé náchylnější k infekčním onemocněním s komplikovaným průběhem, jako je třeba pneumokokový zánět plic,“ podotýká lékař Bohumil Ždichynec. Nejsou to jen staří lidé, kteří by měli dbát na dobrou životosprávu, ale pokročilý věk si o tuto skutečnost říká dvakrát. Máme na mysli zejména stravu bohatou na vitamíny a minerály.

Suchá kůže, méně pohybu a spánku – i to se projeví

Méně aktivit, horší spánek i zažité stravovací návyky, mohou být dalším bodem ohrožujícím stav naší imunity. Stejně tak i se stářím klesá podíl vody v našem organismu, což vede k vysušování kůže a sliznice, čímž se tyto bariéry proti prvotnímu průniku patogenů oslabují. Je nezbytné zamyslet se nad svojí imunitou jako nad celkem, který máme možnost pozitivně ovlivnit a změnit.

Posilujte obranyschopnost pohybem i stravou

Přirozené procesy v organismu spojené se stárnutím ovlivníme jen málo, životními návyky však můžeme svou obranyschopnost podporovat i v tomto věku. „Silnou obranyschopnost si lze udržet zdravým životním stylem, především pohybem na čerstvém vzduchu a pestrou vyváženou stravou bohatou na antioxidanty, například vitamíny C a B, a dále také minerály, stopové prvky a další významné nutrienty. Vyplatí se také dbát na zdravé zažívání, neboť ve střevním mikrobiomu sídlí většina buněk našeho imunitního systému. Zdravou střevní mikroflóru podpoříte stravou bohatou na vlákninu a probiotika,“ radí lékař Bohumil Ždichynec a dodává, že obranyschopnost posílí také užívání kvalitních doplňků stravy, jako je například přípravek Immun44. Ten obsahuje komplexní směs takzvaných polyfenolů – látek, které slouží k zásobování imunitního systému – a dále rovněž biologicky aktivní vitamíny z čistě přírodních zdrojů, antioxidanty a další minerály i stopové prvky, které právě často chybí v organismu lidí starších než 60 let.

vegall.cz

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram