Jak vypadat v práci jako bohyně

Jak vypadat v práci jako bohyně

Často lidé obdivují ženy, které si udržují určitý dress code v zaměstnání. Ráno je potkáváme na ulicích, oblečené do krásné áčkové sukně, sladěného topu a v lodičkách. Když je potom odpoledne potkáme znovu, stále vypadají stejně elegantně.

Pokud nepracujete zrovna u montážní linky nebo jako automechanička, jsou právě pro vás připraveny v tomto článku inspirace a informace, co si můžete vzít s čistým svědomím (nejen) do práce a co raději nechat doma ve skříni.

Druhy dresscodu

Black tie – Tento styl se nosí na většinu významných společenských událostí. Pánové oblékají smoking, lakovky a motýlka (pozor, žádná kravata!). Naopak ženy volí dlouhé večerní šaty a vysoké podpatky.

White tie – Jedná se o velmi formální události. Muži by měli sáhnout po fraku, bílé košili, bílém motýlku, bílé vestě a černých lakýrkách. Dámy si oblékají dlouhou luxusní róbu.

Casual – Pod „Casual oblečením“ se nachází v podstatě veškeré běžné oblečení – trička, džíny i šaty.

Business casual – Trochu formálnější, přesto však ležérní styl. Pánové nosí košili, „slušné“ kalhoty (bavlněné, vlněné, chinos), sako nebo svetr do V a polobotky. Ženy by v dress codu business casual měly volit šaty, kalhoty, nebo sukni a elegantnější top.

Smart casual, office code – Jedná se o běžný firemní dress code, který se většinou odvíjí od norem a požadavků zaměstnavatele. V dress codu smart casual muži nejčastěji nosí oblek s košilí, ženy kalhoty a halenku, případně šaty (sukni) lehce nad kolena.

Formal – Mezi formální oblečení se řadí tmavý oblek, světlá košile, jednobarevná kravata. U žen jsou to malé černé šaty, koktejlky, kostýmek a uzavřené lodičky.

Semi-formal – U tohoto dress codu rozlišujeme oblečení do 18. hodiny a po 18. hodině. Dopoledne a odpoledne mohou pánové nosit světlý (nebo vzorovaný) oblek, košili, kravatu, ženy kalhotový kostýmek. Ve večerních hodinách je doporučováno mužům volit tmavý oblek a ženám koktejlové šaty.

Coctail – Jak samotné označení napovídá, koktejlky jsou tou pravou volbou. K nim dolaďte malou kabelku a boty na podpatku. Muži si oblékají společenský oblek.

Jak se obléct do práce a přesto vypadat elegantně?

Pokud chcete vypadat v práci slušivě, je hned několik cest, kterými se můžete při vybírání oblečení vydat. Šaty, sukně, kalhoty, celý sladěný kostýmek – každý den můžete vykouzlit jiný outfit. Možností jsou hromady. Šaty do práce a sukně volte vždy delší, ideálně po kolena. Výstřihy naopak co nejmenší. Nechcete přece působit příliš vyzývavě. Materiál by měl být příjemný a prodyšný – myslete na to, že v oblečení strávíte značnou část dne a nepříjemný kousavý materiál se může projevit i na vaší efektivitě.

Elegantní šaty do práce jsou skvělou volbou, pokud nemáte čas nebo nevíte, co na sebe. Nemusíte vymýšlet, jaká halenka se hodí k daným kalhotám, jestli je vhodnější si vzít ještě pásek apod. Na druhou stranu s takovou sukní můžete vytvořit mnoho originálních kombinací. Vystačíte si s jednou sukní, několika topy, doplňky. Pak už jen kombinujete, zkoušíte a experimentujete.

Nezapomeňte na punčochy

V některých firmách je nepřípustné, aby měly ženy odhalené nožky, a nezbývá jim tak nic jiného, než nosit punčochy. Jestli v takové společnosti pracujete, máme pro vás tip, jak v zimě nezmrznout a v létě se neusmažit. V zimních měsících volte hrubější, oteplené punčochy. Ideálně bavlněné, aby se vám nezapařovaly nohy. A pokud vám bude i tak zima, nebojte se obléknout hned dvoje na sebe. V létě můžete zvolit podvazkový pás nebo samodržící punčochy. V parných 35 °C to bude skvělá úleva, uvidíte.

Dejte šanci společenským kalhotám

Velkou roli v dress codu business hrají také společenské kalhoty pro ženy. Obdobně jako se sukněmi je můžete kombinovat s různými svršky. Navíc jsou vhodné do chladnějších dnů. Společenské kalhoty mohou mít střih do zvonu, střih slim, skinny nebo klasický rovný. 

Myslete v prvé řadě na své pohodlí 

V práci strávíte průměrně 8 hodin každý den, někdy více, někdy méně. Myslete tedy na to a přizpůsobte času strávenému v práci nejen oblečení, ale také obuv. Pokud se nepřezouváte do pracovní obuvi a půlku dne normálně prostojíte na nohou, boty na vysokém podpatku nebudou tou nejlepší volbou. Obdobně myslete i na změny počasí. Ráno bývá chladněji, proto se nebojte přes sebe přehodit lehký svetřík, sako, kabát nebo bolerko. Ať už se rozhodnete pro kolovou sukni nebo business šaty, věříme, že budete vypadat úchvatně. Všechny ženy jsou od přírody krásné, stačí si jen věřit a přestat na sobě hledat chybičky. Nikdo není dokonalý a každá žena je jedinečná. Tak probuďte v sobě bohyni a užijte si pracovní den v krásných šatech a elegantních lodičkách. Šaty jsou od toho, aby se nosily, tak je nenechejte zbytečně viset ve skříni.

Šaty do práce, sukně, halenky, topy, bolerka, svetříky, punčochy a doplňky k nim  objednávejte na e-shopu www.blankastraka.cz.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram